IFIMES: Vučić je ključni lider u ovom regionu - BIGportal.ba
Region Vijesti

IFIMES: Vučić je ključni lider u ovom regionu

Srbija je zahvaljujući predsjedniku Aleksandru Vučiću postala epicentar dešavanja u regionu i ključna za mir i stabilnost, a on ključni politički lider, što je na svojevrstan način potvrdila njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se jedino sa njim sastala na marginama GS UN u Njujorku prošle sedmice, ocjena je analitičara IFIMES-a.

Srbija je zahvaljujući predsjedniku Aleksandru Vučiću postala epicentar dešavanja u regionu i ključna za mir i stabilnost, a on ključni politički lider, što je na svojevrstan način potvrdila njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se jedino sa njim sastala na marginama GS UN u Njujorku prošle sedmice, ocjena je analitičara IFIMES-a.

Ovaj Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane, u najnovijoj analizi povodom predstojećih prijevremenih izbora na Kosovu, 6. oktobra, konstatuje da na toj teritoriji već duže vrijeme traje kompleksna situacijam koja je dovela do toga da se kosovski političari međusobno obračunavaju, a EU je, kako navode, izgubila kontrolu nad procesom dijaloga Beograda i Prištine.

Na drugoj strani, ističu, predsjednik Vučić, koji predvodi najuticajniju vladajuću SNS, potvrđuje svoju poziciju – ključnog političkog lidera u regionu.

“Tu poziciju mu je na svojevrstan način priznala i potvrdila njemačka kancelarka Angela Merkel (CDU), koja je tražila susret sa Vučićem na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku”, navode analitičari ljubljanskog instituta i ističu da se Merkel nije sastala ni sa jednim drugim čelnikom iz regiona.

Ukazuju da su upravo Merkel i Vučić najzaslužniji za pokretanje Berlinskog procesa u avgustu 2014.godine, koji se pokazao kao do sada najvažnija inicijativa za jačanje regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana i njihove evropske integracije.

To će, ističu, doprinjeti ubrzanju pozitivnih procesa, ekonomskom oporavku i saradnji u regionu.

“Dok se Kosovo nalazi u svojevrsnoj (samo)izolaciji”, IFIMES ukazuje na predstojeću živu političku aktivnost Vučića, koji će biti domaćin trilateralnog susreta sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i članovima Predsedništva BiH, 7. i 8. oktobra u Beogradu, kada će biti položen kamen temeljac za početak izgradnje najvećeg infrastrukturnog projekta u regionu, gradnja autoputa Beograd – Sarajevo.

Dan nakon toga, dodaju, Vučić će u Novom Sadu ugostiti premijere Albanije i Severne Makedonije, Edija Ramu (PS) i Zorana Zaeva (SDSM).

Na svim tim susretima, navodi se, neće biti predstavnika Kosova.

“Srbija je zahvaljujući predsjedniku Vučiću, ipak, postala epicentar dešavanja u regionu i ključna za mir i stabilnost. Zajednički ekonomski razvoj i uspostavljanje malog Šengena su prioriteti u regionalnoj saradnji”, navodi IFIMES, uz konstataciju da pojedinačno male zemlje ne mogu da privuku globalne investitore i teže mogu da osiguraju održiv ekonomski rast i razvoj.

Zbog toga bi, dodaju, za odstranjivanje unutrašnjih graničnih barijera, carina, bilo dobro za zemlje Zapadnog Balkana da imaju usaglašenu infrastrukturnu politiku i da zajednički rade na ekonomskoj obnovi regiona.

Korak u tom smjeru je, kažu, bilo nedavno otvaranje integrisanog graničnog prelaza Preševo/Tabanovce između Srbije i Sjeverne Makedonije.

(Informer)

Danas objavljeno

Lončar: Produžićemo raspust i prekinuti lanac prenosa virusa

M.

Fejsbuk mijenja korporativno ime u Meta

M.

Tornado pogodio Teksas i Luizijanu

M.

Ostavite komentar