"Idemo u nestabilnost, Erdogan da prizna poraz" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Idemo u nestabilnost, Erdogan da prizna poraz”

Opozicioni kandidat za gradonačelnika u Istanbulu Ekrem Imamoglu pozvao je izbornu komisiju u Turskoj da potvrdi njegovu pobedu.

On je zatražio od turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da “sarađuje” kako bi zaustavio povlačenje Turske u nestabilnost zbog izbornih rezultata.

Prema preliminarnim i nezvaničnim rezultatima agencija, Imamoglu je pobedio bivšeg premijera Binalija Jildirima, kandidata vladajuće partije, sa blizu 25.000 glasova razlike.

Imamoglu je na konferenciji za novinare u svom glavnom štabu pozvao Erdogana i njegovu partiju da “doprinesu kako bi se zaustavio proces povlačenja Turske u nemirene vode zbog rezultata izbora u Istanbulu, koje prati ceo svet”, prenosi AP.

On je pokazao i fotografiju iz 1994. godine, kada je Erdogan izabran za gradonačelnika Istanbula. Fotografija prikazuje suparničkog kandidata opozicije na proslavi Erdoganove pobede. Imamoglu je zamolio predsednika da sada uzvrati.

“Mi tražimo pravdu”, rekao je on.

Vladajuća turska Partija pravde i razvoja (AKP) podnela je juče žalbu na rezultat lokalnih izbora u Istanbulu, gde je, prema preliminarnim rezultatima, opozicija osvojila “tesnu” većinu.

Erdoganova partija je pobedila na nivou cele Turske prema preliminarnim rezultatima, ali je izgubila vlast u Ankari i, kako izgleda, u Istanbulu, dva grada koja su bila pod njenom kontrolom poslednjih 25 godina.

AKP je juče odbila da prizna poraz i uložila je žalbu osporavajući rezultate u svih 39 okruga u Istanbulu i 25 okruga u glavnom gradu Ankare. U žalbi oni su ukazali na izborne neregularnosti i ocenili da su brojni glasovi neopravdano računati kao nevažeći što je, prema toj partiji, štetilo njenim kandidatima, prenosi agencija.

Danas objavljeno

Požar na Mokroj Gori, poslate dodatne snage

M.

Gužve na graničnim prelazima, kod Šćepan Polja čeka se više od sat vremena

M.

Novi zemljotres na području Banije

M.

Ostavite komentar