Sastojci:
2 komada pilećih prsa, otkoštena, bez kože
1 kašičica soli
½ kašičice sušenog peršina
½ kašičice origana
¼ kašičice luka u prahu
¼ kašičice bibera
2 jaja
120 g glatkog brašna
360 ml ulja (za prženje)
Priprema:
1. Usitnite piletinu
Piletinu nasjeckajte na kockice te ju usitnite u sjeckalici ili blenderu dok ne dobijete pastu koju ćete, zatim, prebaciti u posudu srednje veličine. Dobivenu pastu začinite sa soli, biberom, peršinom, origanom i lukom u prahu te izmiješajte.
2. Istucite jaja
Pripremite panadu za meso od jaja i brašna. Brašno stavite u tanjur, a u manjoj posudi istucite jaja.
3. Oblikujte kuglice
Pastu od piletine oblikujte u kuglice, otprilike veličine ping pong loptice. Svaku kuglicu uvaljajte u brašno, zatim ju uronite u jaja, pa ponovno uvaljajte u brašno. Nakon što ste kuglice panirali, oblikujte ih u medaljončiće tako da ih lagano rukom spljoštite.
4. Pržite
U vruće ulje stavite što je više medaljona moguće te ih pržite 4 do 5 minuta sa svake strane dok ne poprime lijepu zlatnu boju. Gotove medaljone vadite na tanjur obložen papirnatim ubrusom kako bi se upio sav višak masnoće.
Azra.