Sastojci
1 kg pilećih bataka
Mješavina suhih začina za mariniranje
Za umak:
1 glavica crvenog luka
30 g maslaca
1 kašika oštrog brašna
300 ml mlijeka
1 kašika senfa
1/2 kašičice mješavine suhih začina
biber
sol
Priprema
Pileće batake s donje strane oštrim nožem rasporite do kosti kako bi toplina roštilja brže doprla do središta mesa. Nakon toga dodajte marinadu i ostavite 30 minuta da se arome začina upiju u meso. Pecite meso na zagrijanom roštilju 10-12 minuta sa svake strane, povremeno okrećući. Za umak dobro usitnite luk i pirjajte ga na rastopljenom maslacu 10 minuta, na laganoj vatri. Dodajte brašno, dobro promiješajte te polako dodajte mlijeko miješajući umak pjenjačom. Kada umak zakipi, dodajte senf, vegetu, začine te sol i biber prema ukusu i na laganoj vatri kuhajte dok ne dobijete gustu konzistenciju umaka.
Savjet
Kod pripreme piletine ili druge peradi na roštilju važno je meso duboko zarezati kako bi toplina roštilja doprla do središta mesa i kako bi se ono uspjelo termički obraditi oko kosti.
Izvor: Coolinarika