Ideja za praznične dane – Šampinjoni punjeni sirom i šunkom! - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ideja za praznične dane – Šampinjoni punjeni sirom i šunkom!

Šampinjone volimo u raznim kombinacijama, u bogatim umacima, na pizzi, pečene na roštilju, u kremastim supama, a posebno su nam ukusni i fini punjeni sa sirom i šunkom.

Donosimo jednostavan recept za ukusne punjene šampinjone, koji će te oduševiti za vrijeme praznika!  Još čekaš? Uključi rernu na 180°C i kreni sa pripremom.

Od sastojaka ti je potrebno:

  • 16 većih šampinjona,
  • 150 g svježeg hljeba (samo sredina bez korice),
  • 100 ml mlijeka,
  • 50 g tanko rezane šunke,
  • 200 g ribanog parmezana,
  • 2 jaja,
  • 1 čen bijelog luka,
  • ½ kašičica origana,
  • prstohvat soli,
  • malo bibera,
  • maslinovo ulje,
  • grančica svježeg peršuna.
Foto Green Bean

Priprema je poprilično jednostavna:

Pažljivo očisti gljive od zemlje i odvoji stabljiku od kape šampinjona, a stabljike od gljiva ustini nožem. Sitno nasjeckaj bijeli luk, pa na zagrijanom maslinovom ulju kratko poprži nasjeckane stabljike i bijeli luk, a zatim gasi vatru i ohladi pripremljeno.

Sredinu hljeba usitni i potopi u mlakom mlijeku. U zdjelu stavi jaja, lagano ih izmješaj viljuškom,  a zatim dodaj ranije pripremljenu smjesu, hljeb koji je dobro iscijeđen rukama, sitno nasjeckanu šunku, parmezan, origano, kašiku maslinovog ulja i malo bibera. Malo posoli i sve dobro izmiješaj.

Ovom smjesom napuni gljive, pa ih složi u posudu premazanu maslinovim uljem. Svaku gljivu malo pobiberi i još malo pospi maslinovim uljem, a zatim stavi peći u prethodno zagrijanu rernu na 180°C i peci 30-40 minuta.  Prije posluživanja pospi sitno nasjeckanim peršunom, pa posluži kao toplo predjelo.

Danas objavljeno

Četiri načina kako da pomognete djetetu da izgradi samopouzdanje

Vanja A

Čudesne moći karanfilića: analgetik, afrodizijak, aromatik, antiseptik, borac protiv holesterola…

M.

Najslađi jesenski doživljaj: Sočna torta od lješnjaka, krušaka i meda

Vanja A

Ostavite komentar