Donosimo jednostavan recept za ukusne punjene šampinjone, koji će te oduševiti za vrijeme praznika! Još čekaš? Uključi rernu na 180°C i kreni sa pripremom.
Od sastojaka ti je potrebno:
- 16 većih šampinjona,
- 150 g svježeg hljeba (samo sredina bez korice),
- 100 ml mlijeka,
- 50 g tanko rezane šunke,
- 200 g ribanog parmezana,
- 2 jaja,
- 1 čen bijelog luka,
- ½ kašičica origana,
- prstohvat soli,
- malo bibera,
- maslinovo ulje,
- grančica svježeg peršuna.
Priprema je poprilično jednostavna:
Pažljivo očisti gljive od zemlje i odvoji stabljiku od kape šampinjona, a stabljike od gljiva ustini nožem. Sitno nasjeckaj bijeli luk, pa na zagrijanom maslinovom ulju kratko poprži nasjeckane stabljike i bijeli luk, a zatim gasi vatru i ohladi pripremljeno.
Sredinu hljeba usitni i potopi u mlakom mlijeku. U zdjelu stavi jaja, lagano ih izmješaj viljuškom, a zatim dodaj ranije pripremljenu smjesu, hljeb koji je dobro iscijeđen rukama, sitno nasjeckanu šunku, parmezan, origano, kašiku maslinovog ulja i malo bibera. Malo posoli i sve dobro izmiješaj.
Ovom smjesom napuni gljive, pa ih složi u posudu premazanu maslinovim uljem. Svaku gljivu malo pobiberi i još malo pospi maslinovim uljem, a zatim stavi peći u prethodno zagrijanu rernu na 180°C i peci 30-40 minuta. Prije posluživanja pospi sitno nasjeckanim peršunom, pa posluži kao toplo predjelo.