Idealne za vrućine: Obrok salate gotove za 10 minuta, sa piletinom ili slaninom - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Idealne za vrućine: Obrok salate gotove za 10 minuta, sa piletinom ili slaninom

Po velikim vrućinama retko kome se kuva, a i nije dobro unositi tešku hranu. Najpraktičnije je spremiti laganu salatu koja ne traži puno vremena i ne morate da se preznojavate uz šporet.

Kada je reč o zdravim idejama za ručak, leti je brza priprema jednako važna kao i sveže namirnice. Ove salate kao ručak odlične su jer nisu zahtevne, a treba vam samo jednostavni preliv, proteini iz konzerve i poneki komad kuvane piletine.

1. Pesto pileća salata

Isprobajte ovu laganu i brzu salatu s piletinom, majonezom i gotovim pestom (ova porcija je dovoljna za četiri obroka).

Sastojci:

½ šoljice majoneza

½ šoljice pesta kupljenog u prodavnici

so i crni biber

1 kilogram piletine, usitnjene

6 šoljica endivije

Priprema: U velikoj činiji pomešajte majonez, pesto, 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera. Piletinu isecite na kockice, posolite, i ispecite u tiganju. Sos prelijte preko piletine i poslužite preko endivije.

Foto: Profimedia

2. Grčka salata sa dresingom od bosiljka

Grčke salate su za svakoga ko želi da uštedi vreme na zdravom obroku, a ova porcija je dovoljna za čak šest obroka.

Sastojci:

  • 1/2 šoljice ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1,5 šoljice svežeg bosiljka
  • so i crni biber
  • Feta sir, 220 grama
  • 1 krastavac bez semenki, oguljen i isečen na polumesece
  • 1 šoljica čeri paradajza, prepolovljenih
  • 1 teglica feferona, oceđenih
  • 1 limun narezan na kriške
  • 3/4 šoljice maslina

Priprema:

U blenderu izmiksajte maslinovo ulje, bosiljak i pola kašičice soli. Stavite na stranu. Fetu, krastavce, paradajz, feferone, limun, masline i preostali bosiljak podelite na tanjure. Začinite paradajz i krastavce sa 1/4 kašičice soli i papra. Pre posluživanja polijte prethodno napravljenim dresingom od bosiljka.

Foto: Profimedia

3. Rimska salata sa paradajzom i slaninom

Slanina se ispeče za šest do osam minuta, ali ako želite da uštedite još više vremena, ugrejte je i smekšajte u mikrotalasnoj rerni, jer će to trajati oko pet minuta.

Sastojci:

  • 4 kriške slanine
  • 1 glavica zelene salate, izrezane na trakice
  • 1 šolljica čeri paradajza, prepolovljenog
  • 4 komada mladog luka, narezanog
  • 4 do 6 kašika gotovog Cezar preliva za salate

Priprema:

U tiganju pecite slaninu na umerenoj vatri dok ne postane hrskava, 6-8 minuta. Prebacite je na tanjir obložen papirnatim ubrusom. Slomite je na komade kada se ohladi. U veliku činiju stavite zelenu salatu, paradajz, mladi luk i slaninu s dresingom.

Danas objavljeno

Kiseliš, slaniš i slatkiš: Sva lica luka

Vanja A

Šarenilo na tanjiru: Slatko, a lako

Vanja A

Humus: Najzdraviji namaz na svijetu

Vanja A

Ostavite komentar