Ovaj ukusni umak od svega 6 sastojaka možeš dodati u tortilju ili jesti kao prilog čipsu ili krekerima. Najbolje od svega je što je priprema veoma jednostavna, te ovaj umak može svako za par minuta da pripremi kod kuće.
Osmislila ga je slavna američka kuvarica Helen Corbitt, dok je radila za robnu kuću Neiman Marcus, zbog čega ga neki nazivaju i umak Neiman Marcus.
Od sastojaka ti je potrebno:
- 6 – 8 kriški slanine,
- 300 grama majoneze,
- 220 grama naribanog sira cheddar,
- 100 grama narezanih badema,
- 50 grama mladog luka,
- vlasac ili rukola.
Priprema je veoma jednostavna:
Na tavi kratko poprži bademe i pusti da se do kraja ohlade prije nego što ih staviš u umak. Zatim, preprži kriške slanine, dok ne postanu hrskave. Potom, odloži slaninu na papir za upijanje masti, a kada se ohladi, nareži je na sitne komade.
Naribaj sir cheddar, pomiješaj ga s majonezom, slaninom i bademima. Umaku dodaj i sitno nasjeckan mladi luk i vlasac ili rukolu, po želji.
Ostavi u frižider da se dobro stegne prije jela.
Prijatno!
Ultra.ba