Grije iznutra i prava je hrana za dušu. Međutim, nažalost, potrebno je dosta vremena dok klasični gulaš ne bude gotov. Odlična alternativa je gulaš od krompira. Možeš ga pripremiti s kobasicama i goveđim temeljcem ili vegetarijansku verziju s temeljcem od povrća.
Sastojci:
• 1,4 kg krompira
• 1 čehna bijelog luka
• 1 glavica crvenog luka
• 3 kašike paradajz sosa
• 1 litra povrtnog ili goveđeg temeljca
• 1 kašičica mljevene paprike
• 1 kašičica mljevenog čilija
• 1 kašičica ružmarina
• 75-100 ml vrhnja
• 4 kobasice
• so i biber
• ulje
Priprema:
1. Najprije ogulite, a potom narežite krompir, luk i bijeli luk.
2. Zatim u većem loncu zagrijte ulje te na njemu popržite oba luka. Nakon dvije minute dodajte krompir i paradajz sos, te popržite.
3. Ulij temeljac te ponovno zakuhajte. Dodajte začine, poklopite pa pirjajte na srednjoj vatri 15 do 20 minuta (dok krompir ne omekša).
4. Narežite kuhane kobasice i po isteku vremena dodajte u gulaš zajedno s vrhnjem. Promiješajte i po potrebi ponovno začinite solju i biberom.
Izvor: miss7.24sata.hr
(S.P.)