Ida zaposlila migranta Samija - BIGportal.ba
Ex Yu

Ida zaposlila migranta Samija

Pjevačicu “Lolobriđide” i “Maike” dirnula priča izbjeglice iz Avganistana; Mnogi žele da pobjegnu iz Srbije, a ja samo želim život koji oni već imaju, kaže Sami

PEVAČICA grupa “Lolobriđida” i “Maika” Ida Prester je na “Fejsbuku” podelila dirljivu priču o migrantu Samiju (18), koga je zaposlila u Beogradu i čija ju je životna priča dirnula.

– Pre dva meseca odlučili smo da u firmi mog muža zaposlimo nekog azilanta – napisala je Ida pored Samijeve slike. – Razmišljali smo da njima nije potrebna samo humanitarna pomoć, već samopouzdanje i pripadnost društvu, korisnost za zajednicu. Kontaktirali smo sa Centrom za tražioce azila i tražili preporuku za nekog migranta sa radnom dozvolom. Odmah su nam poslali Samija, izbeglicu iz Avganistana, koji ide u školu za modni dizajn i odlično govori engleski jezik.

Ida, koja se zbog ljubavi prema Ivanu Peševskom pre sedam godina iz Zagreba preselila u Beograd, i rodila sinove Roka i Rija, navodi da je Sami u Srbiju stigao sa 15 godina. Roditelji, braća i sestre su ga odgovarali od puta u nepoznato, ali je on bio gladan normalnog života. Put od Avganistana do Srbije prevalio je uglavnom peške, uz pomoć krijumčara i video ono što jedno dete ne bi trebalo da vidi ni na filmu. Čim je došao, krenuo je u školu za dizajn i počeo da uči srpski.

– Srbija mu se svidela, kaže, otvorena je, topla i opuštena – piše dalje Ida. – Sami se na poslu odlično snašao, kolege ga obožavaju. Ipak, još se oseća bespomoćnim. Pre nekoliko dana mu je po treći put odbijen azil. Ne znamo kako da mu pomognemo. Najdirljivija mi je bila Samijeva rečenica dok smo pričali: “Ne razumem, upoznao sam ovde mnogo ljudi koji žele da pobegnu u neke zemlje gde se bolje živi. Ja samo želim ovaj život koji oni već sada imaju, ništa više od toga.”

Danas objavljeno

Prijovićeva dobija bračne ponude

Vanja A

Srce Jelene Karleuše sada pripada njemu, čak je zauzeo i Duškovo mjesto u krevetu

Vanja A

Isak Šabanović progovorio o prekidu saradnje sa Milijem

Vanja A

Ostavite komentar