IBM obećao 100 puta brže kvantne računare - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

IBM obećao 100 puta brže kvantne računare

Kompanija IBM najavila je kako očekuje da se, u dogledno vreme, brzina kvantnih računara uveća za čak 100 puta.

Oni su predstavili poboljšan softver za kvantno računanje, a planiraju da u naredne dve godine naprave i aplikacije koje bi, zahvaljujući kvantnim računarima, mogle da reše probleme u vezi sa veštačkom inteligencijom, ili da vrše složene finansijske proračune.

Veći deo softvera biće napravljen koristeći “open-source” tehnologiju, zahvaljujući kojoj bilo ko može da pomogne poboljšanju tehnologije kvantnih računara, a kako IBM navodi u saopštenju, oni se upravo i oslanjaju na pomoć svih koji žele da doprinesu da do “stostrukog ubrzanja što pre dođe”.

Ovo je samo deo napora koji velike kompanije ulažu kako bi približili “običnim ljudima” načine na koji funkcionišu kvantni računari i kvantna tehnologija uopšte, s obzirom na to da čitava priča nije dovoljno razvijena i da je prilično teško iskoristiti kvantne računare za izvršavanje svakodnevnih proračuna.

Softverska ubrzanja koja se očekuju, mogu značiti da se zadaci za koje je danas potrebno nekoliko meseci, zapravo urade za nekoliko sati, što bi kvantne računare dosta približilo klasičnim (naravno, uz mnogo veće mogućnosti).

Danas objavljeno

Hakeri koriste popularni TikTok izazov za širenje malvera

Vanja A

Alternativa x86 i ARM procesorima – ne, još uvijek nije spreman u smislu visokih performansi

Vanja A

Steam ponovo postavio novi rekord po broju istovremenih korisnika

Vanja A

Ostavite komentar