Ian Callum doterao Aston Martin Vanquish - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Ian Callum doterao Aston Martin Vanquish

Ian Callum je nakon dvije decenije rada za Jaguar odlučio da krene svojim putem. Pritom je odlučio i da popravi neke od svojih ranijih kreacija.

Jedna od njih je upravo Aston Martin, i to prvi Vanquish. Callum je, naime, za Ford vezan još od 1979. godine, a tokom godina je dizajnirao popularne Fordove poput Fieste, Mondea ili Escorta RS Cosworth, a njegov potpis nalazimo i na Volvou i Mazdi. Jedna od najpoznatijih kreacija je ipak Aston Martin DB7 iz doba kad je slavna marka bila deo američkog koncerna. A DB7 je bio izvor legendarnog Vanquisha, po mnogima najlepšeg GT-a u novijoj istoriji, piše Index.

I upravo mu otuda i pravo da njegov prvi samostalni projekat u vlastitoj kompaniji Callum Designs bude upravo Vanquish. A kao što mu ime govori, Vanquish 25 će biti limitiran na 25 primeraka. Verovali ili ne, Callum je na modifikacijama i modernizaciji dizajna radio punih 18 meseci. Na kraju, radi se o više od 100 dizajnerskih novosti, a navodno idu puno dalje od karbonskih branika i LED svetala. Iznutra su promene uočljivije, s potpuno novim centralnim delom kokpita koji je morao da ugosti ekran infotainmenta, ali i mehanički sat iz Bremonta. Prednja sedišta su nova, a zadnja su jednostavno uklonjena.

Automobil je sada postavljen na 22-inčne naplatke, dok je ugradnjom novog oslanjanja klirens 10 mm bliži podlozi. Ugrađene su i kompozitne kočnice, ali najbolja novost je da je originalni V12 dragulj zadržan. 5,9 litara je i dalje radni volumen, ali je izmenama na elektronici snaga podignuta za 60 KS na konačnih oko 530 KS. Za one koji žele više Callum će ponuditi i moderniji automatski menjač.

I na kraju cena. Ako želite stari Vanquish u obnovljenom izdanju platićete ga 550.000 funti i dobiti krajem sledeće godine.

Izvor: Index

Danas objavljeno

Ekskluzivno: Lancia Delta Martini Evo u starom/novom izdanju (GALERIJA)

Vanja A

BMW M5 s 1000 ks u poteri za maksimalnom brzinom na autobanu (VIDEO)

Vanja A

Pad prodaje u septembru za 25%

V.R.

Ostavite komentar