I za serum protiv ugriza zmije BiH gleda u Beograd - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

I za serum protiv ugriza zmije BiH gleda u Beograd

S obzirom na to da u cijeloj BiH vlada nestašica seruma protiv ugriza zmija zbog nedostatka na tržištu, “Nezavisnim novinama” je potvrđeno u Ministarstvu civilnih poslova (MCP) BiH da će se iduće sedmice održati online sastanak sa predstavnicima Instituta “Torlak”.

U ovom ministarstvu kažu da su kontaktirali dobavljača, kompaniju “Pharma Maac” -uvoznika za BiH, koji im je potvrdio da postoji problem u osiguranju potrebnih količina ovog seruma od strane proizvođača Instituta “Torlak” za tržište BiH.

“Uputili smo dopis Institutu ‘Torlak’ s molbom da se održi online sastanak, a on će biti u toku iduće sedmice. Planirano je da na sastanku budu prisutni predstavnici Instituta ‘Torlak’, Ministarstva civilnih poslova BiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Instituta za javno zdravstvo RS i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH”, ističu iz MCP BiH.

Dodaju da su takođe uputili dopis Ministarstvu inostranih poslova (MIP) BiH u kojem su zatražili da upute dopis diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, s molbom za pomoć u pronalaženju proizvođača seruma protiv zmijskog otrova, te da nemaju nove informacije vezano za upućeni dopis. Ističu da su ranije zaprimili dopis od nadležnih zdravstvenih institucija, gdje su informisani da vlada nedostatak seruma protiv zmijskog otrova.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS kazali su da su u toku pregovori sa dobavljačima, te da se nadaju da će vrlo brzo uspjeti obezbijediti za sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj serum protiv zmijskog ugriza.

Gordana Savin, pomoćnica direktora za medicinska pitanja Doma zdravlja Bijeljina, kazala je za “Nezavisne novine” da trenutno u cijeloj BiH nema seruma protiv ugriza zmija te da kod njih nije zabilježen nijedan pacijent koji se javio s ugrizom.

“Budući da u cijeloj BiH vlada nestašica seruma, apelujemo na sve građane da vode računa prilikom boravka u prirodi”, kazala je Savinova.

Iz Doma zdravlja Banjaluka ističu da i oni do sada nisu imali prijavljene slučajeve ugriza.

(BN/Nezavisne)

Danas objavljeno

Stoltenberg: Razgovor sa Rusijom više nije moguć, NATO mora pomoći Ukrajini

M.

Vučić Kurtiju: Statusno pitanje završeno, srećan put u Brisel

M.

Preminuo glumac Davor Јanjić

M.

Ostavite komentar