I viši sud "Pavgordu" potvrdio prava o naplati 122 miliona KM u "Alumini" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

I viši sud “Pavgordu” potvrdio prava o naplati 122 miliona KM u “Alumini”

Okružni privredni sud u Bijeljini potvrdio je stav zvorničkog Osnovnog suda da „Pavgord“ može zapljenom, procjenom i prodajom udjela koje Fabrika glinice (FG) „Birač“ ima u „Alumini“ da naplati potraživanja od 122 miliona KM.

Okružni privredni sud u Bijeljini potvrdio je stav zvorničkog Osnovnog suda da „Pavgord“ može zapljenom, procjenom i prodajom udjela koje Fabrika glinice (FG) „Birač“ ima u „Alumini“ da naplati potraživanja od 122 miliona KM.

Naime, Fabrika glinice „Birač“ u stečaju tužila je 2015. godine Ukio banku i firmu „Birač Europe“ iz Litvanije, a 2018. godine preinačila tužbu i proširila je na „Pavgord“ iz Foče i „Aluminu“ iz Zvornika radi utvrđivanja ništavnosti ugovora o zalozi na udjelu „Alumine“ u vrijednosti od 154,2 miliona KM. FG „Birač“ je tražila i zabranu izvršenja ili naplate po tom ugovoru.

Okružni privredni sud Bijeljina je, odlučujući o prijednogu FG „Birač“ za određivanje privremene sudske mjere obezbjeđenja, 18. jula ove godine, donio Rješenje kojim odbacuje kao nedopušten taj prijedlog FG „Birač“.

Iz sudskog Rješenja proizilazi da „Pavgord“ može da preduzima radnje izvršenja ili naplate potraživanja koje je kupio od Ukio banke i „Birač Europe“.

Prethodno je Osnovni sud Zvornik na prijedlog „Pavgorda“ donio Rješenje o izvršenju 28. marta 2018. godine kojim je odredio naplatu zapljenom, procjenom i prodajom udjela koje FG „Birač“ ima u „Alumini“, a sve radi namirenja potraživanja od 155,2 miliona KM.

Okružni privredni sud Bijeljina konstatuje da FG „Birač“ traži zabranu izvršenja nakon što je donijeto rješenje o izvršenju u Osnovnom sudu Zvornik.

Dodaje i da, u konkretnom slučaju, FG „Birač“ nije od strane suda koji provodi izvršni postupak upućena na parnicu radi razrješavanja spornih pitanja izvršenja na udjelu u „Alumini“, gdje bi parnični sud riješio pitanje dopustivosti izvršenja, slijedom čega Okružni privredni sud cijeni da predložena zabrana izvršenja nije dopuštena.

Podsjećamo, Osnovni sud u Zvorniku je i u aprilu ove godine donio Rješenje kojim je Fabrika glinice “Birač” obavezana da “Pavgordu” plati više od 122 miliona KM, a izvršenje ovog potraživanja sprovodi se preuzimanjem “Alumine”.

„Ovo nije ništa novo. Takvo rješenje je doneseno i u martu prošle godine, ali su oni izjavili prigovore pa se čekala odluka suda koji je sada te prigovore odbio. U proteklom periodu je i vještak utvrdio da naša potraživanja nisu 155 već 122 miliona KM, tako da smo mi smanjili zahtjev na taj iznos“, rekli su tada iz advokatske kancelarije „Sajić“ koja zastupa „Pavgord“.

(Capital)

Danas objavljeno

Turska bjesna zbog Ukrajine: Imaju jedan zahtjev

M.

Izjava Turkovićeve dokaz da se raspala spoljna politika BiH

M.

Navijači u Australiji skandirali: Za dom spremni

M.

Ostavite komentar