I u Republici Srpskoj inicijativa za označavanje službenih automobila - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

I u Republici Srpskoj inicijativa za označavanje službenih automobila

Nakon inicijative SDP-ovog Saše Magazinovića na bh nivou, kojom predlaže obilježavanje službenih automobila kako bi se sprijačile zloupotrebe, sličan prijedlog bi se uskoro mogao naći i pred narodnim poslanicima u Republici Srpskoj.

Draško Staniuvković, PDP-ov narodni poslanik, poručuje da će napisati inicijativu do kraja mjeseca i uputiti je u parlamentarnu proceduru.

“Neophodno je da to uradimo, jer se milioni troše na korišćenje službenih automobila u privatne svrhe”, poručuje Draško Stanivuković.

Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine RS, tvrdi, barem pred kamerama, da će to podržati. Petković kao potpredsjednik Parlamenta Srpske ima pravo na službeni automobil vrijednosti oko 40 hiljada maraka i vozača.

“Vjerovatno smo zreli za to ukidanje. I ne vidim zašto ne bih podržao tu inicijativu”, poručio je potpredsjednik NSRS, Milan Petković.

SDS-ov Davor Šešić podsjeća na predizborno obećanje Dragana Čavića dok je istupao kao opozicioni kandidat za premijera na posljednjim opštim izborima.

“Pozivam Dragana Čavića da ispuni predizborno obećanje da će izvesti sva službena vozila u Zalužane da se vidi koliko ih je”, poručio je Davor Šešić.

Jelena Trivić napominje da je ovdje postalo prihvatljivo da se službenim automobilom ide na godišnji odmor.

Zanimljiva činjenica je da su automobili u vlasništvu Brčko distrikta označeni već godinama, te ko god pokuša koristiti službeni automobil u privatne svrhe, rizikuje da može biti otkriven i prijavljen za zloupotrebu od strane bilo kog građanina.

Ekonomisti smatraju da smo kao društvo potpuno zreli za označavanje službenih automobila u Srpskoj, jer se moralna odgovornost potpuno izgubila.

Novinari koji su najbolji svjedoci voznog parka političara kažu da se godinama nameće pitanje zloupotreba službenih automobila.

“Godinama se nameće to pitanje službenih automobila i njihovo označavanje, ali mislim da bi naši zvaničnici i tad našli način da zaobiđu pravila”, rekla je Ljiljana Smiljanić.

Zanimljiv podatak stoji u odgovoru Vlade Švedske RTL – u, u kome su poručili da Švedska nema službenih automobila, te da je za prevoz ministara odgovorna švedska bezbjednosna služba.

Prema poslednjim dostupnim podacima, koje obrađuje Balkanska Istraživačka Mreža, BIH ima 3548 službenih automobila. Najveći broj se odnosi na putnička vozila kojih je 1509 ukupne vrijednosti od oko 18 miliona maraka. Najskuplji automobil nabavljen je za tadašnjeg Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u vrijednost od čak 258 hiljada konvertibilnih maraka.

BN TV

Danas objavljeno

Zaharova upozorila: Maloljetni Ukrajinci se suočavaju sa seksualnom eksploatacijom u Evropi

M.

Moskva: Kijevski režim pokušao da izvede napad dronom na Tulsku oblast

M.

Tramp: Ako pobijedim okončaću rat u Ukrajini za 24 sata

M.

Ostavite komentar