I u metauniverzumu se dešavaju seksualni napadi - prijavila da su je zlostavljali muški avatari - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

I u metauniverzumu se dešavaju seksualni napadi – prijavila da su je zlostavljali muški avatari

Britanka Nina Džejn Patel (43) prijavila je da je grupa muškaraca seksualno zlostavljala u metaverzumu, što je verovatno prvi izveštaj o grupnom uznemiravanju u virtuelnoj stvarnosti.

Slučaj se, kako je rekla, dogodio ranije ovog meseca u metaverzu Horizon Venues u vlasništvu Mete (bivši Fejsbuk), a nju je verbalno i seksualno napala banda muških avatara.

Zanimljivo je da je Patel suosnivač i potpredsednica istraživanja u konkurentskom metaverzu Kanubi Ventures sa sedištem u Londonu.

“Nepunih minuta kasnije ušla sam u virtuelni svet Horizona, a odmah u holu su me maltretirali muški avatari koji su bili tu”, opisala je svoje iskustvo Patel, dodajući da su joj dobacivali lascivne komentare, dirali delove tela njenog avatara i uzeli snimke napada.

“Morala sam sama da pocepam VR da bih zaustavila napad i od tada patim od anksioznosti”, poverila je londonskim novinarima.

Meta kompanija je odgovorila na njene optužbe.

“Žao nam je što se to dogodilo jer nam je cilj da svi koji dođu u Horizon Venues dožive pozitivno iskustvo. Postoje bezbednosni alati koji to mogu sprečiti i želimo da budu brzo dostupni svima kako bismo sprečili takve stvari i dali nam mogućnost da ih istražimo”, naveli su iz Mete.

Prema onome što su otkrili, Patel nije koristiila nijedan od ovih alata. Nije blokirala napadače, ućutkala ih (opcija: nemo) niti ih prijavila. Patel se brani da se nije setila da tako brzo reaguje. Pre ovog grupnog napada prijavljen je još jedan slučaj individualnog seksualnog uznemiravanja u kojem je muški avatar neprikladno dodirnuo ženu, ali je istraga pokazala da korisnik nije koristio bezbednosne alate da zaustavi napad. Problem je, izgleda, što ova opcija nije lako dostupna korisnicima.

Horizon Venues je takozvani virtuelni svet koji omogućava korisnicima da se međusobno druže, prisustvuju virtuelnim koncertima, gledaju utakmice i emisije ili, na primer, kuvaju i uđu u njega koristeći VR setove ili 3D virtuelne naočare bez napuštanja doma. Tom prilikom kreiraju avatar, odnosno svoj digitalni lik.

Pored Horizon Venues-a, tu su i Horizon Home, Workrooms i Worlds, a lokacijama se trenutno može pristupiti pomoću VR Kuest opreme. Facebook takođe dozvoljava ulazak preko svojih profila i virtuelnih naočara Oculus Kuest 2, ali je još uvek u beta fazi razvoja.

Na zvaničnom sajtu Venues, korisnici prijavljuju slične neprijatne situacije, kao što su sumnjivi muški avatari širom virtuelnog sveta i nemogućnost pronalaženja opcije za blokiranje ili prijavu napada.

Danas objavljeno

Microsoft: Windows 11 je spreman

Vanja A

Takmičenje u hakovanju – pobjednik odvozi Teslu i 600.000 dolara

Vanja A

AMD najavio Ryzen 7000 procesore koji rade na preko 5 GHz, ali zahtijevaju novu ploču

Vanja A

Ostavite komentar