I to se dešava: Kineski proizvođač automobila optužuje europskog za kopiranje - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

I to se dešava: Kineski proizvođač automobila optužuje europskog za kopiranje

Da sada smo čuli samo za obrnuti slučaj.

Kineski proizvođač električnih automobila Human Horizon, vlasnik brenda HiPhi, optužio je Renault za kršenje prava na njihov registrovani zaštitni znak, s obzirom da je logotip kompanije Mobilize, koja pruža usluge mobilnosti francuskog proizvođača, vrlo sličan njihovom simbolu.

Kompanija u svojoj tužbi tvrdi da je velika sličnost između dva logotipa stvorila neizvesnost u razvoju njenog brenda, primoravajući je da zaustavi evropske planove komercijalne ekspanzije koji su već bili u toku.

Human Horizon sa sedištem u Jančengu debitovao je u auto-industriji u aprilu 2019. sa prvim električnim vozilom pod nazivom HiPhi 1.

Ovaj prototip je bio deo saradnje sa kompanijom Bosch čiji je cilj bio zajednički rad na razvoju usluga unutar i izvan vozila, pretvarajući ih u inteligentne.

Direktor kompanije Renault, Luka de Meo, najavio je stvaranje firme Mobilize kao novi poslovni subjekt koji će biti u narednih 10 godina generisati 20% prihoda francuske automobilske grupacije.

Logo ove kompanije sastoji se od slova “O” precrtanog linijom.

Human Horizon je optužio francuskog proizvođača da je prošle godine prekršio registrovani zaštitni znak u nekoliko zemalja, tražeći od kompanije Renault da zaustavi dalje postupanje u tom smeru.

HiPhi X iz 2020. (Foto: Human Horizon)

Objavljeni detalji pokazuju da su Kinezi u avgustu 2018. registrovali HiPhi simbol na nekoliko ključnih tržišta širom sveta, uključujući i Evropsku uniju.

Kompanija je ugradila logotip u brojne proizvode i prijavila se za globalnu zaštitu patenta.

Sa druge strane, Renault je u januaru 2021. godine prijavio grafički žig u Evropskoj uniji, kao i u Kini, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Norveškoj, Brazilu i Rusiji.

Takođe ga je koristio na svojoj zvaničnoj veb stranici i na grafičkim prikazima svojih automobila.

HiPhi X iz 2020. (Foto: Human Horizon)

U oktobru 2021, Human Horizon se izborio privremenu zabranu od strane nemačkog suda koji je, nakon zahteva, zatražio od kompanije Renault Deutschland AG da suspenduje upotrebu ovog logotipa u Nemačkoj.

Trenutno se sličan proces vodi i u nekim drugim zemljama.

Inače, HiPhi u ponudi ima električni SUV HiPhi X, koji je lansiran u Kini u oktobru 2020. godine, a prve isporuke su izvršene u maju 2021.

Kompanija je objavila da je do sada proizvela 5.000 primeraka ovog modela i prodala ukupno 4.237 vozila, od kojih je 3.724 isporučeno od jula do novembra prošle godine.

HiPhi X iz 2020. (Foto: Human Horizon)

B92.

Danas objavljeno

Policija uhvatila putnika kroz vrijeme

Vanja A

Najskuplji automobil na svijetu je prodat

Vanja A

Koji kompaktni polovnjaci se najviše kvare

Vanja A

Ostavite komentar