I SIPU zanimao isti predmet - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

I SIPU zanimao isti predmet

Predmet Nermina Aleševića, privrednika iz Velike Kladuše zbog kojeg je i nastala afera “Potkivanje” i zbog čega se traži odgovornost predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milana Tegeltije interesovao je i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), piše Klix.

Naime, predmet zaveden pod brojem T090KTO11207517 odnosi se na slučaj privrednika Nermina Aleševića, koji duže od dvije godine čeka na rješavanje predmeta, kako bi njegova firma mogla raditi nesmetano.

Zbog sporosti rješavanja slučaja, Alešević je i tražio vezu do predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, što je i dovelo do afere.

Klix.ba je kontaktirao SIPA-u i tražio odgovor da li je ta agencija slala urgenciju Tužilaštvu KS s upitom o statusu predmeta. Dobili smo potvrdan odgovor.

“U vezi sa vašim upitom obavještavamo vas da je Državna agencija za istrage i zaštitu dana 19.02.2019. godine uputila akt Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, sa upitom o trenutnom statusu predmeta. Odgovor u vezi navedenog SIPA nije zaprimila”, ističu iz te agencije.

U tom periodu glavna kantonalna tužiteljica bila je Dalida Burzić.

Radi se o predmetu gdje je Nermin Alešević, suvlasnik kompanije u Velikoj Kladuši koja je smještena u krugu Agrokomerca, halu koju on iznajmljuje, biznismeni Adnan Terzić i Amir Avdić su založili kako bi dobili kredit Bobar banke, iako objekt nije u njihovom vlasništvu.

SIPA je zbog tog slučaja prije dvije godine Tužilaštvu KS prijavila Terzića i Avdića, ali predmet nikad nije okončan.

U međuvremenuje Ured disciplinskog tužioca podigao disciplinsku tužbu protiv Tegeltije.

(BN)

Danas objavljeno

Bjeloruska policija uhapsila oko 100 demonstranata na prvom ovogodišnjem protestu

M.

Strah od novog soja virusa zatvara granice; “Balkan kao Titanik”

M.

Srbija može biti peta u svijetu po stopi vakcinacije

M.

Ostavite komentar