I samo gledanjem u svoje ruke otkrićete puno o svome zdravlju - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

I samo gledanjem u svoje ruke otkrićete puno o svome zdravlju

RUKE su jedan od prvih dijelova tijela koji pokazuju znakove starenja, ali mogu ukazivati i na određene zdravstvene probleme.

Doktori kažu da stanje vaših ruku može biti rezultat nekoliko medicinskih promjena koje se događaju vašem tijelu, prenosi BrightSide.

Crveni dlanovi

Doktori objašnjavaju da crveni dlanovi mogu ukazivati na probleme s jetrom, naročito ako imate više od 50 godina. Mogući razlog crvenih dlanova je promjena u hormonskoj ravnoteži koja uzrokuje širenje krvnih žila i reumatoidni artritis.

Obično se crvenilo nalazi na vanjskom rubu dlana.

Ako ste primijetili crvena područja, potražite medicinski savjet. U međuvremenu, pokušajte se prebaciti na zdravu ishranu i smanjite unos alkohola.

Znojni dlanovi

Pretjerano znojenje (hiperhidroza) i stres mogu biti razlozi za znojne dlanove.

Pokušajte ograničiti unos alkohola i naučite kontrolisati razinu stresa pomoću meditacije ili tehnikama udisaja i izdisaja. Ako se čini da ništa ne djeluje, svakako biste se trebali obratiti doktoru.

Manjak osjećaja i trnci

U nekim slučajevima ovi simptomi na rukama mogu biti znak ozbiljnijeg problema poput venske tromboze, anemije ili dijabetesa. Ako često osjetite gubitak osjetljivosti na rukama bez naročitog razloga, posavjetujte se s doktorom.

Suhe ruke

Najčešći razlozi za suhu kožu na rukama su dehidracija i nedostatak estrogena. Pijte dovoljno vode i koristite hidratantne kreme te u svoju ishranu uvrstite masnu ribu, sjemenke i orahe te posjetite svog doktora.

Drhtave ruke

Drhtanje ruku može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema, kao na primjer Parkinsonove bolesti. Još jedan razlog za ovu pojavu su tjeskoba i veliki stres. Ako vam se ovo često događa, posjetite doktora.

U međuvremenu ograničite unos kafe i alkohola jer mogu izazvati drhtanje ruku.

Tanki, slabi i ispucali nokti

Ovakvi nokti mogu biti nedostatak cinka. Cink je važan za naše zdravlje, potiče zarastanje rana i pomaže imunološkom sistemu.

U ishranu dodajte hranu bogatu cinkom poput zobi, orašastih plodova i mesa.

Danas objavljeno

Kako preživjeti ulazak u perimenopauzu i menopauzu?

Zeljka

Jesenja supernamirnica: Ubrzava mršavljenje, jača imunitet i smanjuje rizik od raka jetre i dojke

Zeljka

Čudotvorni gavez i kako da vam pomogne u zaceljivanju rana i kostiju

Vanja A

Ostavite komentar