30. Septembra 2022.

I sada zvanično: Rusija priznala

Big Portal

“Donjecku i Lugansku narodnu Republiku Rusija priznaje u granicama 2014. godine”, rekao je Peskov novinarima na pitanje da li će se nove teritorije priključiti Rusiji u celini ili samo delovima koje kontrolišu ruske oružane snage.

“Ljudi koji se ponašaju neodgovorno i govore o nuklearnoj eskalaciji. Ne želimo da razvijamo ovu temu. Pozivamo sve da se ponašaju odgovorno. Kijev je napustio pregovarački kolosek, zahtevi Moskve se ne menjaju, specijalna vojna operacija će se nastaviti. Moskva će eventualne ukrajinske udare na teritorije koje će postati deo Ruske Federacije smatrati aktom agresije na Rusiju”, rekao je Dmitrij Peskov. “Načelnici DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti učestvovaće u potpisivanju četiri sporazuma o prijemu novih entiteta u Rusku Federaciju”, dodao je Peskov.

Donjecke i Luganske republike i ukrajinske oblasti Zaporožje i Herson održale su referendume o pristupanju Rusiji od 23. do 27. septembra, pri čemu je većina glasala za prisajedinjenje Rusiji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije.

Putin će danas na ceremoniji u Moskvi potpisati dokumenta o pristupanju Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima je održan referendum.

DNR i LNR proglasile su nezavisnost od Ukrajine 2014. nakon održavanja referenduma o samoopredeljenju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare