I Republika Srpska produžava moratorijum na kredite - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

I Republika Srpska produžava moratorijum na kredite

Nakon što je Federacija BiH donijela odluku kojom se moratorij na otplatu kredita produžava za još dva mjeseca, sličan model se priprema i u Republici Srpskoj. Prema saznanjima CAPITAL-a, Agencija za bankarstvo RS priprema izmjene postojećih pravilnika kako bi građanima i pravnim licima u Srpskoj to bilo omogućeno.

Naime, izmjenama Odluke o privremenim mjerama bankama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica, predviđeno je da banka moratorij na kredit može odobriti na period do dva mjeseca nakon ukidanja stanja vanredne situacije. Do sada se moratorij mogao ugovoriti samo do kraja vanredne situacije, koja je u Srpskoj i dalje na snazi.

“Prije definisanja primjerenog modaliteta, banka može klijentu odobriti privremeni moratorijum sa maksimalnim rokom trajanja dva mjeseca nakon ukidanja stanja vanredne situacije u Republici Srpskoj ili stanja proglašenja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine u zavisnosti koji je datum posljednji, u cilju pripreme potrebne kreditne analize i utvrđivanje primjerenog modaliteta za klijenta“, navodi se u izmjenjenoj odluci koju prvo mora da usvoji Nadzorni odbor agencije.

Podsjećamo, nakon što su entitetska regulatorna tijela u bankarstvu naložile bankama da zbog posljedica virusa korona, svojim klijentima odobre moratorije i odgode na kredite, upućeno je na desetine hiljada zahtjeva kako građana, tako i privrednika.

(Capital)

Danas objavljeno

Uhapšen sudija Osnovnog suda u Banjaluci, osumnjičen za primanje mita

M.

Dodik: Politički dijalog o mogućim rješenjima u BiH ne može biti zaustavljen

M.

Putin: Kolektivni imunitet do jeseni

M.

Ostavite komentar