I ove godine Banjaluka ostaje bez reciklažnih dvorišta - BIGportal.ba
Banja Luka

I ove godine Banjaluka ostaje bez reciklažnih dvorišta

Iako je prvobitno bilo planirano da se ove godine počne s pripremom urbanističko-tehničke dokumentacije za izgradnju tri reciklažna dvorišta u gradu, te su planirana sredstva za ove projekte, amandmanima na budžet grada ova sredstva su ukinuta.

Potvrdili su ovo za “Nezavisne” iz Gradske uprave te ističu da su ove godine prijedlogom budžeta planirali 200.000 KM za početak realizacije ovih projekata.

“Međutim, amandmanima su ukinuta ova sredstva, tako da je izvjesno da se sredstvima iz budžeta grada neće početi s realizacijom”, rekli su iz Gradske uprave.

Ističu da su, s obzirom na veličinu grada, za urbano područje potrebna najmanje tri reciklažna dvorišta, za koja je ove godine planirano da se uradi urbanističko-tehnička dokumentacija.

“Lokacije koje su planirane za izgradnju reciklažnih dvorišta moraju da zadovolje pokrivenost dovoljnog broja korisnika, a da se istovremeno zadrži prihvatljiva udaljenost od korisnika. Predviđene lokacije su u Lazarevu, Boriku i na Laušu”, kažu iz Gradske uprave.

Međutim, kako ističu, resorno odjeljenje će nastaviti s aktivnostima te pripremati dokumentaciju kako bi realizovali ove projekte.

Prof. dr Dušica Pešević, šef Katedre za zaštitu životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, za “Nezavisne” kaže da su reciklažna dvorišta ograđen prostor namijenjen odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada i opasnog otpada iz domaćinstava.

“Ona su organizovana na pogodnim mjestima u gradskim četvrtima sa kompletnom infrastrukturom ili na lokaciji sanitarne deponije sa već izgrađenom infrastrukturom”, rekla je Peševićeva.

Dodaje da se u ovim dvorištima postavljaju razne vrste i veličine kanti i kontejnera za odlaganje pojedinih korisnih komponenti iz kućnog i njemu sličnog otpada, kao i da se izmiješani kućni otpad, odnosno smeće, ne smije odložiti u reciklažnom dvorištu.

“Uslov za uspješno korišćenje reciklažnih dvorišta je ispravno odvojeno prikupljanje otpada u domaćinstvu. Građani ovdje mogu odložiti brojne vrste otpada, npr: papir, karton, plastiku, staklenu i metalnu ambalažu, ravno staklo, limenke… Posebna pogodnost ovog dvorišta je da će građani moći svakodnevno dovoziti kabasti otpad, a koji je dosad odvožen jednom ili dva puta godišnje”, dodaje ona.

Ističe da bi i broj divljih deponija s krupnim otpadom bio manji.

Kako kaže, reciklažno dvorište mora se koristiti tako da se njegovim korištenjem ne ugrožava ili onemogućava korištenje susjednih građevinskih čestica i objekata, zbog čega se, dodaje, njegova izgradnja praktikuje u okviru industrijskih i skladišno-poslovnih zona.

Iako je još 2019. godine najavljivano da će reciklažno dvorište biti izgrađeno u Medenom polju, iz Gradske uprave ističu da ga nije bilo moguće izgraditi na navedenoj lokaciji, jer se u blizini nalazi stambeno naselje u izgradnji, zbog čega nisu ispunjeni uslovi za njegovu izgradnju, a neki od razloga su i neriješeno zemljište i pristup.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

Zbog izvođenja radova na elektromreži 26.05.2022.god. bez struje će biti ulice i naselja:

Vanja A

Izgrađena dvosmjerna ulica: Završeni radovi na proširenju spoja između Njegoševe i Ulice Davida Štrpca

M.

Grad preuzeo troškove poskupljenje: Prevoznici prodaju mjesečne karte po starim cijenama

M.

Ostavite komentar