I ove dvije države odlučne: Sankcionisati osobe umiješane u korupciju u regionu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

I ove dvije države odlučne: Sankcionisati osobe umiješane u korupciju u regionu

Poslije uredbe američkog predsjednika Bajdena, Velika Britanija i Njemačka donijele su deklaraciju o suzbijanju korupcije na zapadnom Balkanu…

Nakon što je nedavno američki predsjednik Džo Bajden potpisao uredbu koja predviđa sankcionisanje osoba umiješanih u korupciju na Balkanu, jer ona, kako je navedeno, “sprječava napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije”, i Velika Britanija i Njemačka potvrdile su saradnju u suzbijanju korupcije na Zapadnom Balkanu.

Britanski i njemački ministar spoljnih poslova Dominic Raab i Heiko Maas potpisali su zajedničku deklaraciju koja između ostalog tretira globalne odnose i situaciju na Zapadnom Balkanu.

Kako piše u deklaraciji, Njemačka i Velika Britanija blisko će sarađivati kako bi osigurale odgovorno liderstvo u spoljnopolitičkim temama koje se odnose na podršku multilateralizmu, evropskim vrijednostima i međunarodnom poretku zasnovanom na jasnim pravilima.

U deklaraciji je poseban dio posvećen i odnosima u NATO savezu koji je, kako navode, kamen temeljac evroatlantske sigurnosti.

Deklaracija, koja ima 30 tačaka, između ostalog dotiče se i zajedničkih regionalnih politika Velike Britanije na Zapadnom Balkanu. Kako se ističe, obje države će i dalje ostati posvećene pružanju podrške svim zemljama ovog dijela Evrope.

(Vijesti.ba/Danas.rs)

Danas objavljeno

Usvojena odluka o privremenom finansiranju zajedničkih institucija BiH

M.

Skandal: Zastava tzv. OVK na ambasadi Srbije

M.

Reuters: EU više ne može da garantuje sigurno članstvo balkanskim državama

M.

Ostavite komentar