28. Septembra 2022.

I oni rekli “da”

Big Portal

Finska i Švedska su ove godine zatražile da se pridruže NATO kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Nakon što je Slovačka ratifikovala pristupanje ove dve zemlje NATO, samo Mađarska i Turska bi još trebalo da daju saglasnost za proširenje alijanse.

Turska je bila protiv pristupanja dve nordijske države uz optužbe da su Švedska i Finska uvele Ankari embargo na oružje i podržavaju grupe koje Turska smatra terorističkim.

Ipak na letošnjem samitu NATO Madridu ove tri zemlje su potpisale sporazum o ukidanju veta Ankare u zamenu za obećanja Švedske i Finske da će se boriti protiv terorizma i uz upozorenje Turske da će blokirati kandidature za članstvo ako obećanja ne budu ispunjena.

U parlamentu Slovačke od 150 poslanika danas je 126 podržalo ulazak Finske, a 124 pristupanje Švedske. Dok severoatlanstva alijansa jača svoje istočno krilo,

Slovačka, koja se graniči sa Ukrajinom, pristala je da bude domaćin borbenoj grupi NATO, a vlada premijera Eduarda Hegera snažno podržava Ukrajinu od početka rata sa Rusijom.

Međutim podrška slovačke javnosti nije tako izričita, pokazali su rezultati ankete koja je sprovedena u septembru, a prema kojima neznatna većina podržava Rusiju u ratu sa Ukrajinom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare