I noviji Volkswagenovi dizelaši sporni? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

I noviji Volkswagenovi dizelaši sporni?

Javni servis SWR je objavio da je automobilski koncern Volkswagen sporni program za manipulaciju vrijednostima izduvnih gasova navodno ugrađivao i u motore novije generacije “euro 6”, a ne samo u starije dizelaše.

I noviji dizelski motori koncerna Volkswagen su bili opremljeni programom pomoću kojeg je moguće prepoznati da li se automobi nalazi na ispitivanju, što omogućava lažiranje podataka o izduvnim gasovima, javlja javni servis SRW pozivajući se na interne spise VW-a. Dizelski motori najnovije generacije euro 6 su ugrađivani u automobile marki koje se nalaze unutar koncerna VW poput Volkswagena, Škode, Seata i Audija. Kod VW modela se uglavnom radi o modelima Golf, Tiguan i Passat.

Na pitanje SWR-a koncern Volkswagen je saopštio da ‘prema njihovim saznanjima’ u motore novije generacije nisu ugrađivani programi za manipulaciju. Koncern Volkswagen je u SAD-u, gde je 2015. godine otkriven skandal oko manipulacije vrednosti štetnih izduvnih gasova do sada već isplatio nekoliko milijardi dolara kazne.

Već se kod otkrivanja tog skandala sumnjalo da su sporni programi bili ugrađivani i u motore najnovije generacije, što je VW stalno osporavao.

Izvor: Seebiz

Danas objavljeno

Prve isporuke bolida sa Rimčevim pogonom početkom 2022, cijena 2 miliona eura

Vanja A

Kako se “rađaju” bahati vozači: Saobraćaj je samo drugi način pokazivanja kulture stanovništva

Vanja A

Ovo su najskuplji kvarovi automobila

Vanja A

Ostavite komentar