I muškarcima otkucava biološki sat: Evo dokad je preporučljivo da postanu očevi - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

I muškarcima otkucava biološki sat: Evo dokad je preporučljivo da postanu očevi

OVA studija je obuhvatila čak 40 godina istraživanja.

Naime, studijom koja je sprovedena na Univerzitetu Rutgers obuhvaćena je analiza 40 godina istraživanja, a zaključilo se da muškarci, kao i žene, imaju biološki sat koji otkucava. Grupa istraživača zaključila je da su muškarci stariji od 45 godina manje plodni, a njihove partnerke imaju veći rizik od preeklampsije, trudničkog dijabetesa i preuranjenog porođaja. Osim toga, djeca starijih očeva imaju veću vjerovatnost da će se roditi prije termina, imaju veći rizik od srčanih bolesti i manje porođajne težine, a spominje se čak i veći rizik od autizma.

Iako nije poznato što uzrokuje takve posljedice, naučnici vjeruju da bi problem mogao biti u prirodno nižoj razini testosterona.

“Iako je opšteprihvaćeno da fiziološke promjene koje se javljaju kod žena nakon 35. godine mogu uticati na začeće, trudnoću i zdravlje djeteta, većina muškaraca ne shvata da njihova starija dob ima sličan učinak”, rekla je autorka studije Gloria Bachmann i direktorica Instituta za zdravlje žena u medicinskoj školi Rutgers Robert Wood Johnson.

Kako je ovim istraživanjem zaključeno, muškarci bi trebali postati očevi do 35. godine kako bi izbjegli narušavanje zdravlja svojih partnerica i djece, prenosi Daily Mail.

 

Index

Danas objavljeno

Ukusni meksički Burito od tikvica!

Vanja A

Paša lokum iz Majine kuhinje

Vanja A

Aromatični pileći bataci

Vanja A

Ostavite komentar