I ljubomora vodi ka obolijevanju od štitne žlijezde - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

I ljubomora vodi ka obolijevanju od štitne žlijezde

Jedan ruski iscelitelj tvrdi da štitna žlezda strada previše ljubomornim i osetljivim ljudima, lako uvredljivim, izuzetno ambicioznim i gordim. Kod žena,navodi iscelitelj, problemi nastaju zbog ogromne vezanosti za voljenuog čoveka, odnosno kada se žena doslovno “zalepi” za muškarca i ne prihvata uniženje svoje požude.

Šta je štitasta žlezda?

Endokrinolog dr Jelica Bjekić Macut napominje da je štitasta ili štitna žlezda je jedan od najvećih ebndokrinih organa koji se nalzi na prednjoj strani vrata i ima oblik leptira, ona je vrlo mala i teška je nekih 10 do 20 grama.

“Ona je nama bitna jer luči vrlo bitne hormone koji utiču na metabolizam, na nivou žlezde se luči triodtironim i tetriotironim i oni koji obično rade i proveravaju uglavnom proveravaju ove hormone (T4 i T3), a za njihovo lučenje odgovorna je hipofiza, koja deluje stimulišućei i reguiliše rad same štitaste žlezde” objasnila je ona za “TV Prva”.

Hašimoto se javlja kod svake 6 ili 7 osobe u srpsoj populaciji, i to je tvrdi Bjekiž Macut najčešća autoimuna bolest trenutno.

“Autoimune bolesti su do sad dosta nepoznate, ali se smatra da je stres jedan od faktora koji može da dovede do autoimunog oboljenja i hašimotoa, ako je žena pod stresom ili previše ljubomorna, čak i ambicioznost nekim ljudima očigledno pravi stres”, rekla je ona.

Ambicioznim ljudima karijera i stres tokom građenja nje mogu da budu okidač za nastajanje hašimotoa.

Svako je ugrožen?

“Teško je izolovati se od stresa, ima više faktora ima i genetike, često sam videla da majka i ćerka ili tetka, čak i cela ženska familija ima hašimoto, ne zna se može da bude i do genetike, nije zvanično potvrđeno do sada ali tako mi izgleda”, tvrdi doktorka.

Žene obolevaju 4 puta više od muškaraca, i to kaže doktorka nije slučajno, žene su očigledno kao majke i nosioci stuba porodice više opterećene, u odnosu na muškarce.

Simptomi

“Simptomi preterano zamaranje, opadanje kose, lomljenje noktiju i konstantno osećanje depresivnosti, bolest se vrlo lepo leči i bitno je otići na vreme”, upozorava doktorka.

Koliko su lekovi delotvorni?

“Kod smanjene funkcije štitne žlezde pacijenti piju lekove ceo život, ali sa tim hormonima koji su potpuno bezbedni oni imaju iodličan kvalitet života, to su za mene zdrave žene, veći problem je povećani rad štitaste žlezde, to se leči godinu do dve lekovima, ako se to ne uspe onda se pacijentima preporučuje ili operacija ili terapija”, zaključila je doktorka.

Opširnije u videu:

Danas objavljeno

Omiljeni slatkiš smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Zeljka

Ljudi koji su često pod stresom možda pate od teške bolesti, tvrde stručnjaci

Zeljka

Kora od mandarine može biti višestruko korisna

Vanja A

Ostavite komentar