I kuhinjska so ima rok trajanja, ove greške svi pravimo - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

I kuhinjska so ima rok trajanja, ove greške svi pravimo

O vrijednosti i značaju soli dovoljno govori podatak da su u prošlosti znali radnicima da plaćaju solju.

Hranu čuva tako što izvlači vlagu iz nje, suzbijajući rast štetnih bakterija, a podstičući rast korisnih. Međutim, zašto pakovanja soli na sebi imaju rok trajanja?

Krivac nije natrijev hlorid, već se s njim miješaju aditivi koje neki proizvođači dodaju kako bi spriječili naslage soli ili kako bi dodali hranjive tvari u nju.

Jod, sredstva protiv naslaga i minerali u tragovima u ružičastoj, crvenoj ili crnoj soli mogu se vremenom razgraditi, ali to ne znači da je ne možete koristiti.

Kako se dobija kuhinjska so

Ponekad se desi da aditivi u soli ne odrade svoj posao i so se može početi skupljati, pa nije više pouzdan izvor joda. To ne znači da će vam naštetiti, osim u slučaju da vidite ili osjetite miris gljivica – onda je treba baciti!

Međutim, to ne znači da biste trebali zanemariti svoju so, čak i so bez aditiva. Higroskopska svojstva soli (upijanje vode) čine je lošim kandidatom za držanje na otvorenom. Zašto? Ne samo da može upiti vlagu iz vazduha, već i mirise iz kuhinje, a to vam može ostaviti grubu i smrdljivu so.

Trebalo bi je držati u hermetički zatvorenoj posudi i čuvati na tamnom i hladnom mjestu.

Poznato je da većina ljudi drži i male količine soli kod kojih se treba oduprijeti porivu da ih stalo dopunjuju. Dobro je držati malu količinu, a posude za so često prati i dobro osušiti prije nego što ponovo stavite u njih so, piše Lifehacker.

Izvor: Republika

Danas objavljeno

Pomažu li banane u mršavljenju ili uzrokuju gojenje

Vanja A

Šest zdravstvenih razloga da često jedete cveklu

Vanja A

Zaboravite kokice i uživajte u filmovima bez grižnje savjesti

Vanja A

Ostavite komentar