I drugi pacijent umro u Kini od nepoznate upale pluća - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

I drugi pacijent umro u Kini od nepoznate upale pluća

Zagonetna virusna upala pluća koja se pojavila u centralnoj Kini i čiji virus pripada istoj grupi kao i SARS, odneo je i drugu žrtvu, saopštile su vlasti te zemlje.

Šezdesetdevetogodišnji muškarac umro je u sredu u Vuhanu, gde je prošlog meseca bolest prvi put otkrivena, saopštilo je opštinsko povereništvo za higijenu i za zdravlje na svojoj internet stranici.

Zdravstveno stanje pacijenta koji se razboleo 31. decembra pogoršalo se nakon pet dana, praćeno akutnom upalom srčanog mišića, nenormalnim radom bubrega i zatajenjem rada više organa, dodaju zdravstvene vlasti.

Po najnovijim informacijama, najmanje je 41 bolesnik zabeležen u Kini, među kojima je pet u teškom stanju.

Ova upala pluća podstiče strah od ponovnog pojavljivanja veoma zaraznog virusa tipa SARS (teški akutni respiratorni sindrom) koji je 2002. i 2003. odneo oko 650 života u kontinentalnoj Kini i u Hongkongu.

Istragom kineskih zdravstvenih vlasti utvrđeno je da su neki pacijenti prodavali na pijaci u Vuhanu, gde se nude riba i plodovi mora.

Opština je naredila da se pijaca zatvori i sprovede dezinfekcija i analize.

Uz to su dva slučaja ove bolesti otkrivena na Tajlandu i u Japanu, čije vlasti tvrde da su pacijenti pre hospitalizacije boravili u Vuhanu.

Danas objavljeno

Erdogan ostaje predsjednik zemlje još pet godina

Vanja A

Erdogan proglasio pobjedu, Kilidždaroglu ne priznaje poraz, čekaju se zvanični rezultati

Vanja A

Snažan zemljotres pogodio Kolumbiju

Vanja A

Ostavite komentar