I druga strana proglasila ratno stanje - sukobi traju satima, broje se mrtvi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

I druga strana proglasila ratno stanje – sukobi traju satima, broje se mrtvi

Parlament Azerbejdžana proglasio je ratno stanje i policijski čas u nekoliko regiona nakon oružanog sukoba sa Jermenijom oko Nagorno-Karabaha, piše Rojters.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da ima poginulih i ranjenih među civilnim stanovništvom i među vojnicima, nakon što su jermenske snage otvorile vatru duž linije razdvajanja.

Vatra je otvarana iz različitog oružja, uključujući ono velikog kalibra, rekao je Alijevi, navodeći da je “to još jedna vojna provokacija Jermenije”.

On je istakao da Azerbejdžan neće ostati nem na delovanje Jermenije.

Lider Nagorno-Karabaha Araik Artjunjan poručio da je počela mobilizacija svih građana starijih od 18 godina i da je u zemlji proglašeno ratno stanje.

I u Jermeniji je premijer Nikol Pašinjan proglasio ratno stanje i opštu mobilizaciju.

U sukobima poginulo 16 Jermena, ranjeno više od 100
Region Nagorno-Karabah saopštio je danas da je u jutrošnjim sukobima sa snagama Azerbejdžana poginulo 16 njegovih vojnika i da je ranjeno više od 100.

Sukobi su jutros izbili između jermenskih i azerbejdžanskih snaga oko Nagorno-Karabaha, oblasti u kojoj većinu čine Jermeni, a koja je proglasila otcepljenje od Azerbejdžana 90-tih godina.

Tokom dana vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, a isto je učinio i Azerbejdžan, prenosi Rojters.

Prethodno je predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Artjunjan proglasio ratno stanje i mobilizaciju svih građana starijih od 18 godina.

Jermenija i Azerbejdžan dugo su u sukobu zbog otcepljenog azerbajdžanskog većinskogi jermenskog regiona Nagorno-Karabaha, a granični sukobi pojačali su se proteklih meseci.

Jedinice Armije odbrambene Karabaha nanose neprijatelju štetu u tehnici i ljudstvu.

Na snimku se vidi serija artiljerijskih napada na kolonu neprijateljskih tenkova i borbenih vozila pešadije.

Armija odbrane Nagorno-Karabaha nanosi moćne i precizne udare na azerbejdžanske položaje i oklopna vozila. Snimak napada objavila je pres-služba Ministarstva odbrane.

Kako na svom Fejsbuku piše portparol jermenskog ministra odbrane Šušan Stepanjan, prethodnica AO Karabah sprovodi uspešna kaznena dejstva nanoseći neprijatelju gubitke u tehnici i ljudstvu.

Azerbejdžan izgubio 4 helikoptera, 15 bespilotnih letelica i 10 tenkova i borbenih vozila
Ministarstvo odbrane Jermenije tvrdi u saopštenju da je Azerbejdžan u sukobima u Nagorno-Karbahu izgubio 4 helikoptera, 15 bespilotnih letelica i 10 tenkova i borbenih vozila, javlja RIA Novosti.

Ministarstvo odbrane Jermenije uz saopštenje objavilo je i snimke uništavanja tenkova.

B92

Danas objavljeno

Pala odluka: Od februara obavezna vakcinacija

M.

Erdogan putuje u Ukrajinu: “Imam nadu”

M.

Putinu stigla nova prijetnja od Bajdena

M.

Ostavite komentar