I...Boris Džonson podnosi ostavku? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

I…Boris Džonson podnosi ostavku?

Prema rečima glavnog britanskog ekonomiste u investicionoj banci “JP Morgan” Malkolma Bara, britanski premijer Boris Džonson najverovatnije će podneti ostavku.

Boris Džonson, koga su medijoi kratko prozvali BoDžo, doživeo je pravi politički šah mat kada je britanski parlament rano jutros odbacio njegov predlog da se raspišu izbori, glasajući “protiv”.

Prethodno je britanska kraljica Elizabeta dala konačno odobrenje zakona kojim se sprečava premijer Boris Džonson da izvede zemlju iz EU bez sporazuma 31. oktobra.

S druge strane, Džonson je braneći svoj stav o izborima u parlamentu, rekao da je to jedini način da se Bregzit pomeri sa mrtve tačke.

Osim toga, na snagu je stupila vladina odluka da se parlament rasputi u narednih pet nedelja usred krize. Zakonodavno telo je zvanično suspendovano formalnom ceremonijom u Domu lordova, ali tek pošto je predsedavajući Donjeg doma Džon Berkau izrazio svoje nezadovoljstvo rečima da mnogi smatraju da je to “akt prevare izvršne vlasti“, prenosi AP.

Poslanici će se vratiti u Parlament 14. oktobra, nešto više od dve nedelje pre nego što Britanija treba da napusti Evropsku uniju 31. oktobra.

I šta sad, mnogi se pitaju. Vodeći britanski ekonomista pri “JP Morganu” smatra da će novoizabrani britanski premijer morati da podnese ostavku, ukoliko ne nađe neko “magično” rešenje.

“Jedna opcija je da premijer predstavi dogovor o Bregzitu parlamentu i dobije odobrenje za njega ili da podnese ostavku i pusti nekom drugom da od EU zatraži odlaganje. U ovom trenutku, smatramo da je ostavka verovatnija opcija”, istakao je Bar.

Danas objavljeno

EU nije za ukidanje patenata na vakcine

M.

BiH: 119 osoba imalo nuspojave na vakcinu, samo sedam s ozbiljnijim posljedicama

M.

IMUNIZACIJA U SRPSKOJ: Dvije doze primilo 25.000 građana, do sada potrošeno 90.000 vakcina protiv korone

M.

Ostavite komentar