Hyundai protiv smrtnih slučajeva u pregrijanim vozilima - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Hyundai protiv smrtnih slučajeva u pregrijanim vozilima

Hyundai je objavio da namjerava da stane na kraj smrtnim slučajevima u pregrijanim vozilima na način da će sve svoje modele standardno opremiti sistemom za upozorenja na putnike na zadnjim sjedištima.

Hyundai je objavio da namjerava da stane na kraj smrtnim slučajevima u pregrijanim vozilima na način da će sve svoje modele standardno opremiti sistemom za upozorenja na putnike na zadnjim sjedištima.

Kako prenosi portal Autonet za sada je potvrđeno da će ovaj sisrem postati deo standardne opreme u SAD-u do 2022, ali verujemo da će vremenom ova odluka biti proširena i na druga tržišta.

Glavni zadatak ovog sistema je naravno sprečiti smrtne slučajeve dece koja su slučajno ostavljena na zadnjim sedištima automobila. Sam sistem dolazi u dve verzije. Osnovna verzija se bazira na tzv. logici vrata. Drugim rečima, ako su zadnja vrata pre startovanja vozila bila otvorena (pa naravno zatvorena), sistem će podsetiti vozača pre nego što izađe iz automobila da na kraju vožnje proveri da ima li koga na zadnjoj klupi. Ovaj sistem je vrlo jednostavan i njegova ugradnja u Hyundaijeva vozila će krenuti već do kraja ove godine.

Druga verzija je nešto naprednija i kombinuje gore pomenutu logiku vrata sa senzorima koji detektuju pokrete na zadnjoj klupi (dece i ljubimaca). Ako se detektuje pokret nakon što je vozač izašao iz vozila i zaključao vrata, automobil će zatrubiti, upozoriti svetlosnim signalima i poslati upozorenje na vlasnikov mobilni. Ovaj sistem će od sledeće godine postati deo standardne opreme modela Santa Fe i Palisade.

U SAD-u je ove godine već poginulo više od dvadesetoro dece koja su ostavljena u vrućim vozilima, a tokom prošle godine ukupno ih je umrlo 52.

Američka agencija za bezbednost u saobraćaju NHTSA savetuje da se deca nikako ne ostavljaju u automobilu te nameravaju da podstiču ljude koji vide dete samo u vozilu da odmah zovu hitne službe.

Naime, deca su puno podložnija visokim temperaturama nego odrasli ljudi. Takođe, napominju da se temperatura u vozilu može podići veoma brzo. Navode da ako je spoljašnja temperatura oko 25 – 26° C, temperatura u vozilu može da poraste na 38° C za svega nekoliko minuta. Tokom vrućeg dana s temperaturom od oko 32° C temperatura može da poraste na preko 42° C za manje od 10 minuta.

Izvor: Autonet

Danas objavljeno

Peugeot slavi rođendan

Vanja A

Electra Meccanica Solo – električni tricikl dometa 160 km

Vanja A

Najavljen Subaru Solterra

Vanja A

Ostavite komentar