Hyundai najavio električni superautomobil u saradnji sa Rimcem - BIGportal.ba
Auto-moto Koncepti

Hyundai najavio električni superautomobil u saradnji sa Rimcem

Direktor Hyundaijevog sportskog N odjela potvrdio je da prvo stiže “ludi” konceptni model koji će najaviti produkcijsku verziju supersportskog automobila na električni pogon.

Ranije ove godine Hyundai je potvrdio da je uložio 80 miliona evra za učešće u hrvatskoj kompaniji Rimac, te kako bi dobili pristup njihovoj tehnologiji baterija i električnih pogona. Od samog početka nagađalo se da će ovaj potez dovesti i do električnog Hyundaija supersportskih performansi, a sada je to potvrdio i šef Hyundai N odjela, Albert Biermann.

Tokom predstavljanja koncepta Vision T na sajmu automobila u Los Angelesu Biermann je rekao da Hyundai N odjel već intenzivno radi na razvoju i testiranju prototipova visokih performansi na električni pogon. “Mi trenutno razvijamo automobile visokih performansi na električni pogon sa baterijama i gorivim ćelijama“, rekao je on tokom govora, u kojem je rekao i da će Hyundai do 2025. godine predstaviti čak 44 ekološki prihvatljiva modela širom svijeta.

“Naša strategija uključuje pripremu Hyundai N odjljenja za suočavanje sa izazovima elektrifikacije i uopšte mobilnosti sa kojima će se svi proizvođači suočiti u godinama koje dolaze. Za Hyundai ovi izazovi stvaraju velike prilike da pokažemo našu vodeću poziciju”, rekao je.

Nakon prezentacije Biermann je izjavio da su uporedo u pripremi i sportski modeli sa N oznakom. Iako će ti modeli stići malo kasnije otkrio je kako ta auta već postoje i da su već u prvim fazama testiranja, jasno aludirajući na zajednički rad sa kompanijom Rimac Automobili.

Konkretno, najavio je i predstavljanje vrlo radikalnog konceptnog automobila koji će prilikom predstavljanja biti pokretan benzinskim motorom, ali će u svojoj serijskoj verziji imati električni pogon.

Podsjećamo, Rimac je slične i vrlo uspješne saradnje već imao sa kompanijom Aston Martin za model Valkyrie, a nije tajna ni da je Porsche također vlasnik 10 posto Rimca.

Izvor: Klix/BIGportal

Danas objavljeno

Tragom Australa: Kako Renault bira imena za svoje modele

Vanja A

Zimska bajka: Samo 14 primjeraka ekskluzivnog Rolls-Royce Cullinana

Vanja A

Kupuju domaće: Koji su najprodavaniji automobili na velikim europskim tržištima

Vanja A

Ostavite komentar