Hyundai i Motional otkrili novi IONIQ 5 Robotaksi - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Hyundai i Motional otkrili novi IONIQ 5 Robotaksi

Motional, globalni lider u tehnologiji upravljanja vozilom bez vozača, i Hyundai Motor Group otkrili su robotaksi zasnovan na modelu IONIQ 5, Motionalovo vozilo nove generacije robotaksija.

Zasnovano na potpuno električnom Hyundai IONIQ 5 vozilu, koji je lansiran širom sveta ranije ove godine, IONIQ 5 robotaksi predstavlja SAE Nivo 4 autonomnih vozila kojima se može bezbedno upravljati bez vozača.  Robotaksi je vozilo sa nultom emisijom izduvnih gasova i predstavlja težnju dve tehnologije koje se najviše transformišu u pokretljivosti. A to su elektrifikacija i autonomija. Spajanje ovih tehnologija čini transport pametnijim, bezbednijim i održivijim.

IONIQ 5 robotaksi ujedno predstavlja i prvo komercijalno vozilo kompanije Motional i ukazuje na ključnu prekretnicu u poslovanju samog preduzeća. Motional, uz značajno partnerstvo sa kompanijom Lyft,  započeće sa javnim prevozom putnika u IONIQ 5 robotaksiju 2023.godine.

IONIQ 5 robotaksi

Predstavljanje novog IONIQ 5 Robotaksija

IONIQ 5 robotaksi ima tehnološki vođen dizajn koji slavi inovaciju iza autonomne rada. Skup senzora istaknut je sa spoljašnje strane vozila, radi lakšeg razlikovanja robotaksija od vozila sa kojima upravlja čovek. Robotaksi ima više od 30 senzora – kombinaciju kamera, radara i lidara. Oni pružaju  percepciju od 360 stepeni, fotografije visoke rezolucije i detektovanje  udaljenih objekata radi bezbednog autonomnog rada u različitim okruženjima.

Robotaksi će biti opremljen proverenom Motional tehnologijom bez vozača. Ona uključuje napredne sisteme mašinskog učenja, obučenih decenijama na podacima iz realnog sveta. To omogućava vozilu da se bezbedno snalazi u izazovnim i kompleksnim situacijama.

Po ugledu na Električne Globalne Modularne Platforme (E-GMP), platforma namenskog električnog vozila (BEV) Hyundai Motor Group, unutrašnjost IONIQ 5 robotaksija pruža putnicima prostrano mesto za rad,  opuštanje i druženje tokom vožnje bez vozača. Unutrašnjost vozila će sadržati i deo interfejsa koji se odnosi na samog vozača. Sve to kako bi omogućili putnicima da komuniciraju sa samim vozilom tokom vožnje. Tu spada i usmeravanje vozila na dodatna stajališta i slično. Iskustva putnika će postaviti nove standarde vožnji bez vozača.

IONIQ 5 robotaksi

Razvoj vozila

Kao rezultat partnerstva između Motional i Hyundai Motor Groupe, IONIQ 5 robotaksi je izgrađen od samog temelja da bi u potpunosti bio vozilo bez vozača. Tokom faze razvoja dve pomenute kompanije su radile ruku pod ruku, i svaka je pružala svoju kritičku ekspertizu. Motional u tehnologiji vožnje bez vozača i Hyundai u mogućnosti istraživanja i razvoja i globalne proizvodnje vozila.

Krajnji rezultat je besprekorna integracija između tela i mozga vozila, pri čemu hardver i autonomija sinhronizovano funkcionišu radi visoko napredne, bezbedne i sposobne vožnje bez vozača. IONIQ 5 robotaksi je izrađen po ugledu na Hyundai E – GMP (Globalna platforma za električna vozila), za izuzetno brzo punjenje i vožnju na daljinu, maksimalno koristeći flotu robotaksija kompanije Motional.

IONIQ 5 dolazi sa naprednom sigurnošću i pouzdanošću Grupe, i globalno je prilagodljiv, jedinstveno pozicionirajući robotaksi kao isplativ proizvod na tržištu

“Ovaj robotaksi predstavlja viziju Motionala da budućnost vožnje bez vozača postaje stvarnost,“ izjavio je izvršni direktor kompanije Motional, Karl Lagnemma.

“Kroz strateško partnerstvo sa Hyundai Motor Groupom i Aptivom, imamo neuporedivu ekspertizu u automobilskoj i softverskoj industriji tokom celog procesa razvoja vozila. Ova bliska saradnja nam omogućava proizvodnju robotaksija koji je ujedno jako siguran i pouzdan. Pri tome je i ekonomičan za globalnu proizvodnju. Fokusirani smo na masovnu komercijalizaciju IONIQ 5 robotaksija, koji je u tu svrhu i napravljen.“

IONIQ 5 robotaksi

Akcenat Motionala i Hyundai Grupe na bezbednosti i udobnosti putnika jasno je vidljiv u celom vozilu

U svakoj funkciji postoji više bezbednosnih sistema kao što su navigacija, upravljanje, kočenje i snaga, kako bi svaka vožnja bila sigurna i mirna. Motional će putnicima moći da pruži i daljinsku podršku za vozila (RVA) IONIQ 5 robotaksija. Sistem se aktivira  ukoliko dođe do nekih nepredviđenih okolnosti kao što su radovi na putu ili poplave. U tom slučaju, operator podrške Motional-a će moći istog trenutka da se poveže sa vozilom i usmeri ga na novu putanju.

“Hyundai Motor je razvio svoj IONIQ 5, zasnovan na baterijsko električnoj EV platformi, u platformu za potpuno autonomna vozila,” izjavio je Woongjun Jang, rukovodilac Autonomnog centra za vožnju u Hyundai Motor Groupi.

“Za robotaksi koji je baziran na IONIQ 5, primenili smo različite sisteme redundancije. Kao i skup tehnologija koje su zadužene za bezbednost i pogodnost putnika. Uspešnom integracijom IONIQ 5 robotaksija Grupe sa Motional tehnologijom autonomne vožnje, sa ponosom objavljujemo da smo postigli još jednu važnu prekretnicu na putu komercijalizacije našeg robotaksija. ”

Lider u komercijalnim uslugama robotaksija

Motional je osnovan u martu 2020.godine kao zajedničko preduzeće za autonomnu vožnju između Hyundai Motor Group-e i jedne od najvećih proizvođača vozila, koji nudi pametna prenosiva rešenja, i Aptiva, svetskog lidera u industrijskoj tehnologiji u naprednoj bezbednosti, elektrifikaciji i povezanosti vozila. Motional je nastao da bi unapredio razvoj i komercijalizaciju svetskih najuspešnijih i najsigurnijih autonomnih vozila.

Motional tim iza sebe ima više decenija ekspertize u razvijanju tehnologije bez vozača i nenadmašno iskustvo u upravljanju komercijalnim robotaksi uslugama. Kompanija je prevezla stotine hiljada potrošača putem korišćenja usluge samostalne vožnje putem Lyft mreže u Las Vegasu, najistaknutija javna mreža flote robotaksija, u svojoj industriji je jedini partner sa dve kompanije koje se bave prevozom: Lyft i Via.

Sa ovim neprocenjivim iskustvom Motional ulazi u sledeću fazu komercijalnog plana puta gde lansira svoju uslugu vožnje bez vozača. Počevši od 2023. godine na mreži Lyft, IONIQ 5 robotaksi će biti raspoređen na više tržišta. Time će označiti prekretnicu tehnologije vožnje bez vozača i postavljanje temelja za pretvaranje robotaksija u svetsku stvarnost.

Motional i Hyundai Motor Groupa prvi put će javno predstaviti IONIQ 5 robotaksi na Mobility sajmu IAA u Minhenu, od 7. do 12. septembra.  Grupa se unapred raduje što će na sajmu biti izloženo više o ovoj temi.

Vrelegume.

Danas objavljeno

Volkswagen vraća Up nakon dve godine pauze?

Zeljka

Dacia proizvela 7.000.000-ti automobil

Zeljka

Najbolji i najgori automobili u 2021. po Klarksonu

Zeljka

Ostavite komentar