Hyundai i Kia u problemu zbog dizela - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Hyundai i Kia u problemu zbog dizela

Dva najveća proizvođača automobila iz Južne Koreje postali su predmet istrage nemačke policije, jer je izvršena racija u njihovim prostorijama zbog sumnje postojanja uređaja koji smanjuje emisiju štetnih gasova prilikom testiranja.

Softverski uređaji koji su podešeni tako da kod dizelskih motora smanje količinu izduvnih gasova prilikom testiranja emisije, nisu novost. Ovakvi uređaji se koriste još od 1970-ih godina, a inovator je bio Volkswagen.

Skoro pola veka kasnije, nemačka kompanija ponovo se našla u ozbiljnom problemu zbog istog uređaja, a skandal je čak dobio i svoj naziv – Dizelgejt. Međutim, proizvođači automobila kao da nisu izvukli pouku iz ogromnih kazni koje je morao da plati Volkswagen. Nemačka policija izvršila je raciju u prostorijama kompanija Hyundai i Kia u toj zemlji, zbog navoda da su u 210.000 vozila sa pogonom na dizel instalirali softver koji utiče na emisiju štetnih gasova, navodi se u saopštenju državnog tužilaštva u Frankfurtu.

Veruje se da su ovaj softver razvili dobavljači delova i opreme Bosch i Delphi, a policija je pretražila poslovne prostore južnokorejskih brendova u Nemačkoj i Luksemburgu, u sklopu operacije koja je sprovedena u saradnji sa agencijom Eurojust. Glasnogovornik Hyundaija potvrdio je vesti o raciji i rekao da kompanija sarađuje sa vlastima.

Izvor: Nova.rs

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Hyundai

Danas objavljeno

Koliko električni automobili mogu još da pređu nakon što domet pokaže nula kilometara

V.R.

VW sprema električni pikap baziran na kombiju ID. Buzz

V.R.

Velika Britanija: Vozačima koji ne upale klimu za vrijeme vožnje prijete paprene kazne

V.R.

Ostavite komentar