1. Jula 2022.

Hyundai i Kia u problemu zbog dizela

Big Portal

Softverski uređaji koji su podešeni tako da kod dizelskih motora smanje količinu izduvnih gasova prilikom testiranja emisije, nisu novost. Ovakvi uređaji se koriste još od 1970-ih godina, a inovator je bio Volkswagen, piše Nova.

Skoro pola veka kasnije, nemačka kompanija ponovo se našla u ozbiljnom problemu zbog istog uređaja, a skandal je čak dobio i svoj naziv – Dizelgejt. Međutim, proizvođači automobila kao da nisu izvukli pouku iz ogromnih kazni koje je morao da plati Volkswagen. Nemačka policija izvršila je raciju u prostorijama kompanija Hyundai i Kia u toj zemlji, zbog navoda da su u 210.000 vozila sa pogonom na dizel instalirali softver koji utiče na emisiju štetnih gasova, navodi se u saopštenju državnog tužilaštva u Frankfurtu.

Veruje se da su ovaj softver razvili dobavljači delova i opreme Bosch i Delphi, a policija je pretražila poslovne prostore južnokorejskih brendova u Nemačkoj i Luksemburgu, u sklopu operacije koja je sprovedena u saradnji sa agencijom Eurojust. Glasnogovornik Hyundaija potvrdio je vesti o raciji i rekao da kompanija sarađuje sa vlastima.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare