Hyundai i Kia razvijaju dizajn pomoću virtuelne stvarnosti - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Hyundai i Kia razvijaju dizajn pomoću virtuelne stvarnosti

Hyundai i Kia predstavili su novi sistem ocenjivanja dizajna virtualne stvarnosti (VR) u sedištu globalnog dizajna marki u korejskom Namjangu.

Novi sistem pokazuje pojačan fokus na unapređenju procesa razvoja vozila primenom VR tehnologije. Hyundai i Kia prikazali su kako će nove VR tehnologije u budućnosti koristiti oba proizvođača.

Tehnologija koristi nekoliko razvojnih aplikacija, omogućavajući timovima dizajnera i inženjera da provode ocenu kvalitete vozila i procese provere razvoja.

Kroz potpunu primenu procesa virtualnog razvoja tokom istraživanja i razvoja te pretproizvodne faze, Hyundai i Kia predviđaju skraćivanje vremena razvoja vozila od 20 odsto i smanjenje godišnjih troškova razvoja za 15%.

Pored smanjenja troškova razvoja, očekuje se da će ove nove virtualne tehnologije povećati profitabilnost i pokrenuti ciklus neprekidnog povećanja ulaganja u istraživanje i razvoj Hyundaija i Kije.

Foto: Hyundai promo

VR naočare omogućuju dizajnerima vozila i inženjerima marki da praktični virtualno uđu u razvojne simulacije.

A 36 senzora za praćenje kretanja otkrivaju i prate lokacije i kretanje svih korisnika, omogućujući tako svakom da precizno sudeluje u stvarnom vremenu.

Novi VR sistem za procenu dizajna trenutno može da podrži do 20 istovremenih korisnika, omogućujući bolju međusobnu saradnju nego ikad pre.

Kao rezultat, novi vrhunski program omogućava dizajnerima iz svake marke da učinkovitije pregledaju mnoštvo dizajnerskih koncepata ranije u razvojnom procesu i na načine koji su ranije bili fizički nemogući.

Foto: Hyundai promo

Sistem simulira unutrašnje i vanjske elemente dizajna, osvetljenje, boje i materijale, pa čak i virtualno okruženje.

VR također omogućava Hyundaijevim i Kijinim razvojnim timovima simulaciju rada pojedinih delova vozila, poput vrata, poklopca prtljažnika, poklopca motora i brisača.

Takođe, sistem omogućava timovima da efikasnije testiraju ergonomiju i aerodinamiku vozila.

Hyundai i Kia također planiraju dalje uvođenje VR tehnologija u proizvodne i montažne linije, kako bi radna sredina bila ergonomski bolja, učinkovitija i sigurnija.

Danas objavljeno

Bentley investira 3,4 milijarde dolara u proizvodnju električnih vozila

Vanja A

Prvi čisto električni Lamborghini na scenu stupa 2028. u vidu 2+2 krosovera

Vanja A

Menadžer inženjeringa Apple Car-a napustio kompaniju i prešao u Meta

Vanja A

Ostavite komentar