Hyperion XP-1 je hidrogenski monstrum sa 2.000 KS - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Hyperion XP-1 je hidrogenski monstrum sa 2.000 KS

Xyperion XP-1 se pojavio na naslovnicama u augustu 2020. godine zahvaljujući svojim impresivnim specifikacijama, a sada je prvi model kalifornijske kompanije predstavljen na sajmu automobila u Los Angelesu te i dalje izgleda kao vozilo koje je proizvela vanzemaljska civilizacija.

Hiperautomobil je još uvijek u formi prototipa te nije doživio promjene dizajna u odnosu na rendere koje smo vidjeli prije više od dvije godine. Ipak, uživo izgleda još čudnije sa svojim nekonvencionalnim proporcijama, kompleksnim usisnicima te dijelovima koji strše iz karoserije uključujući prilagodljiva krila prekrivena solarnim panelima.

Xyperion XP-1 ima domet od 1.635 kilometara kada su karbonski rezervoari puni vodika, a proces punjenja traje manje od pet minuta. Pogon uključuje gorive ćelije vodika, superkondenzatore umjesto baterija, trobrzinski mjenjač i četiri elektromotora koji pokreću sva četiri točka. Ukupna snaga je veća od 2.000 KS, od 0 do 100 km/h ubrzava za oko 2,2 sekunde, dok maksimalna brzina iznosi 356 km/h.

XP-1 je težak 1.032 kg što je znatno manje u odnosu na većinu električnih hiperautomobila, a to je rezultat karbon-titanijumske monokok strukture, aluminijskog ovjesa, karoserije ojačane titanijskim kompozitom te odsustva masivne baterije.

Kao što je najavljeno još 2020. godine, Hyperion namjerava proizvesti 300 primjeraka modela XP-1. Prvobitno je planirano da proizvodnja počne ove godine, no to je očigledno odgođeno. Prošle godine je kamuflirani prototip hiperautomobila testiran u Las Vegasu. Hyperion već prima rezervacije putem zvanične internet stranice.

Danas objavljeno

Golf izgubio tron, dvije Dacije među elitom

Vanja A

Potresan prizor: Ferrari vrijedan preko 200.000 evra ispao iz lifta

V.R.

Mansory MC20 First Edition

V.R.

Ostavite komentar