Hvala Srbiji za vakcine; "Zalažemo se za dobre odnose sa Prištinom" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hvala Srbiji za vakcine; “Zalažemo se za dobre odnose sa Prištinom”

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da je ta država zahvalna prijateljskoj Srbiji na blagovremenoj pomoći u sprečavanju koronavirusa.

Posebno je izdvojio pomoć u procesu vakcinacije.

“Srbija je učinila sve što je u njenoj moći da nam pomogne i mi taj prijateljski gest znamo da cenimo i nećemo ga zaboraviti”, istakao je Pendarovski u intervjuu za današnju beogradsku Politiku.

Odgovarajući na pitanje da li Severna Makedoinija ima pravo da lobira za nezavisnost tzv. Kosova, imajući u vidu izjavu zamenika makedonskog premijera da je šefu diplomatije Bujaru Osmaniju pred put u Španiju kazao da je prioritetni zadatak priznavanje tzv. Kosova, Pendarovski je rekao da se Severna Makedonija zalaže za dobre odnose sa Prištinom.

Pendarovski je dodao da Skoplje na taj način ispunjava svoje nacionalne interese, ali i doprinosi učvrsćivanju regionalne saradnje, što je, prema njegovoj oceni, spoljnopolitički prioritet i Srbije. Međutim, Pendarovski smatra da je lobiranje i dalje priznanje Kosova “unutrašnje pitanje” Prištine.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija nema otvorenih pitanja sa Srbijom, ali ne prestaje da bude na udaru ostalih suseda.

Pendarovski je podsetio da je tridesetogodišnji spor sa Grčkom rešen Prespanskim sporazumom, ali je ukazao da je Severna Makedonija sada na udaru Bugarske, koja, kako je naveo, “napada njen identitet i jezik, držeći čvrsto spuštenu rampu Severnoj Makedoniji na putu evrointegracija”. Pendarovski je istakao da makedonski identitet i jezik nisu i ne bi mogli da budu predmet bilo kakvih pregovora.

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar