"Hvala EU što se ta odluka ne odnosi na nas" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Hvala EU što se ta odluka ne odnosi na nas”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da se najava EU o zabrani izvoza vakcina ne odnosi na Srbiju i Zapadni Balkan.

Zamoljen da prokomentariše razmatranje zabrane izvoza vakcina iz EU i činjenicu da se madjarski premijer Viktor Orban vakcinisao kineskim cepivom, i pitanje da li EU upada u haos, Vučić je odgovorio da se to ne odnosi na Srbiju.

„Hvala Evropljanima što se pitanje da li će izvoziti vakcine ne odnosi na Srbiju i Zapadni Balkan, već na druge kontinente“, objasnio je on, podsećajući da će Gana, ogromna afrička zemlja, dobiti 600.000 vakcina.

Takođe je ukazao da iz Kovaksa Srbija još ništa nije dobila i da se nada da će iz tog programa vakcine stići u martu.

”Kada sam govorio o bogatim zemljama, bio sam u pravu. Neke zemlje su naručile sedam puta više nego što imaju stanovnika. Kupili su bar deset puta više nego što im je potrebno. Nisam preterao kada sam rekao ‘hoćete li sve kućne ljubimce da vakcinišete i revakcinišite’. To ima smisla samo da drugi ne dobiju vakcinu“; dodao je.

Vučić je kazao da na tu njegovu konstataciju ćute i niko neće da odgovori.

“A onda će usta biti puna velike solidarnosti. Ovo ima veze i sa zemljama na drugim kontinentima, koje imaju mnogo novca i misle da novcem može sve da se kupi“; poručio je on.

Rekao je da je Srbija kao mala zemlja pokazala da ne morate biti prebogati, a da možete imati pristojne finansije, da imate prijatelje i da vas ti prijatelji poštuju i pomažu.

„Zato sam veceras ovde i zahvalan sam ruskim prijateljima na novim vakcinama. Očekujem za nekoliko dana i veliku isporuku kineske vakcine”, dodao je on.

Vučić je kazao da nikada neće zaboraviti rečenicu Predraga Gage Antonijevića, kada je kazao da neki nisu mogli, a neki nismu smeli u prošlosti da snime film „Dara iz Jasenovca“.

”Jedno sam mogao i smeo, a to je da kazem da su mi životi gradjana važniji od kritika iz Brisela, ili drugih zemalja. Pretpostavljam da se time rukovodi predsednik madjarske vlade i Cceške, kojima su vazniji životi gradjana. Važnije mi je da smo spasili i jedan zivot, a znam da smo spasili stotine hiljada života“, kazao je predsednik.

Istakao je da to dokazuje činjenica da oni koji su duplo manji od Srbije imaju duplo više mrtvih.

Razlog za to, dodaje, je na jednoj strani vakcinacija, a na drugoj što se u Srbiji hospitalizuju oboleli. „Mi najveći broj hospitalizujemo. Kada o bolesniku brinu lekari onda je zaštita i pomoć veća i značajnija. Za mene su važniji životi ljudi, a šta će ko da kaže ili tekstove da napiše baš me briga“, zaključio je predsednik Srbije.

Danas objavljeno

PREDLOŽENO SPAJANJE SRPSKE I SRBIJE: Objavljeni detalji famoznog slovenačkog “non-pejpera” za Balkan

M.

Srbija donirala 20.000 vakcina Republici Srpskoj

M.

Preminule 22 osobe od virusa korona u Srpskoj, zaraženo još 344

M.

Ostavite komentar