9. Maja 2022.

Huseinu Mujanoviću 10 godina zatvora u ponovljenom suđenju

Big Portal

Presudu je donio Viši sud u Beogradu – Odjeljenje za ratne zločine, saopšteno je iz Suda.

Okrivljenom je produžen pritvor koji može trajati do upućivanja u zavod za izvršenje krivičnih sankcija, ali najduže dok ne istekne kazna izrečena u prvostepenoj presudi.

Mujanović je obavezan da plati troškove krivičnog postupka.

Oštećeni su, radi ostvarivanja imovinskopravnog zahtjeva, upućeni na parnicu.

Protiv ove presude stranke u krivičnom postupku mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Mujanović je 6. jula 2020. prvostepenom presudom takođe osuđen na 10 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Beogradu prošle godine poništio tu presudu i suđenje vratio na početak.

On je uhapšen u julu 2018. godine na graničnom prelazu BiH i Srbije i od tada je u pritvoru u Srbiji.

Prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine, Mujanović je, kao upravnik vojničkog pritvora snaga tzv. Armije BiH u mjestu Hrasnica držao zatvorene oko 30 srpskih civila bez zakonskog osnova i bez odluke nadležnog organa.

Mujanović je prema njima, piše u optužnici, postupao nečovječno i nanosio im tešku duševnu patnju budući da im nije obezbijedio minimum uslova za život.

Držao ih je u garažama koje su pregrađene tako da su od jedne garaže pravljene dvije ćelije, bez prozora, ležajeva i drugog inventara.

U optužnici se, između ostalog, navodi i da su zatvorenici gotovo svake noći morali da slušaju jauke drugih zatvorenika koji su bili premlaćivani u atomskom skloništu koje se nalazilo u neposrednoj blizini garaža.

Mujanović je naređivao da se muški zatvorenici noću odvode u atomsko sklonište i tu prebijaju i muče, usljed čega ih je šest preminulo, dodaje se u optužnici.

U optužnici piše i da je tukao jednog zatvorenika u svojoj kancelariji. Mujanović je tokom suđenja tvrdio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Prema današnjoj presudi, Mujanović ostaje u pritvoru, a u kaznu mu se uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare