Huracan STO: Lamborghinijeva zvijer sa staze stigla na cestu - BIGportal.ba
Auto-moto Motori

Huracan STO: Lamborghinijeva zvijer sa staze stigla na cestu

Novi Lamborghini Huracán STO (Super Trofeo Omologata) je u osnovi trkaći automobil koji je prilagođen korištenju na cestama. U vremenima kada mnogi automobili razvijaju i više od 1.000 KS, njegovih 640 KS ne zvuči spektakularno, ali druge karakteristike omogućavaju mu da na trkaćoj stazi bude jedan od najbržih automobila današnjice.

Ubrzanja su spektakularna. Do 100 km/h stiže za tri, a do 200 km/h za devet sekundi. Maksimalna brzina mu je 310 km/h.

Spoljašnji dizajn je u odnosu na klasične verzije dosta modifikovan, a sve u svrhu postizanja aerodinamike koja će auto na višim brzinama što jače pritisnuti na cestu. Zbog toga ovaj Huracan s ogromnim spojlerom i drugim krilcima i izgleda poput auta koje je došao s trkaće staze.

Više od 75 posto karoserije izrađeno je od karbona da bi se smanjila masa. Zbog smanjenja mase tu su i lakši vjetrobran, naplaci od magnezijuma i drugi dijelovi od laganih materijala poput aluminijumskih legura. Auto tako teži samo 1.339 kilograma, što je 43 kilograma manje od mase dosad najboljeg Huracana, modela  Performante.

Auto se može kupiti sa sportskim cestovnim ili pravim trkaćim gumama, što dodatno potencira to da je prvenstveno namijenjen zabavi na stazi. Ova “igračka” za vrlo bogate stiže na proljeće, a koštaće od 249.412 evra bez poreza.

(24sata.hr)

Danas objavljeno

Ekskluzivno: Lancia Delta Martini Evo u starom/novom izdanju (GALERIJA)

Vanja A

BMW M5 s 1000 ks u poteri za maksimalnom brzinom na autobanu (VIDEO)

Vanja A

Pad prodaje u septembru za 25%

V.R.

Ostavite komentar