Hula-hop trening je zabavan - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Hula-hop trening je zabavan

A dobar je i za višak kilograma

Hula-hop nije samo za djecu. Ovaj jednostavan rekvizit unosi zabavu u vašu fitness rutinu, a s njim možete napraviti kvalitetan trening. Hula hoop je usporediv s drugim plesnim aerobnim aktivnostima, poput salse i trbušnog plesa, kada je u pitanju sagorijevanje kalorija.

Hula hooping se prvi put pojavio u pedesetim godinama prošlog vijeka kao jeftin i nestašan fenomen zabave koji je zaludio cijeli svijet. Svi su ga vrtjeli- od domaćica, do djece na plaži, čak i gejša u kimonu, hula obruč je dokazao svoju univerzalnost i bezvremenost. 

Uz hula hop neprestano se krećete te time poboljšavate svoju kondiciju. Trening s hula-hoopom čini čuda za cijelo vaše tijelo – od trbušnih mišića, bokova, nogu, ramena, ruku.

Prema studiji koju je provelo American Council on Exercise, žene u prosjeku mogu sagorjeti oko 165 kalorija, a muškarci 200 kalorija tokom 30-minutnog treninga hula hoopom, piše Lifehacker. 

Intenzivno vrćenje hula hopa je kardiovaskularna (poznata i kao aerobna) vježba koja djeluje na vaše srce i pluća te poboljšava protok kiseonika kroz vaše tijelo. To zauzvrat može sniziti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, poboljšati razinu holesterola, poboljšati rad mozga i čak smanjiti stres. 

Jednom kada se smjestite u ustaljeni ritam s obručem, vaš otkucaji srca će se povećati, pluća će raditi jače, a protok krvi će se poboljšati. Takođe ćete potrošiti više vremena u aerobnoj zoni sagorijevajući kalorije i poboljšavajući zdravlje srca.

Prema rezultatima male studije iz 2015., ako želite izgubiti centimetre oko struka i bokova, trening hula hoopom mogla bi biti prava vrsta vježbe za vas – osobno ako koristite hula hoop s opterećenjem.

Idealan je za tanki struk i ravan stomak

Ako ste ikada koristili hula hoop, onda znate koliko vam je mišića potrebno da aktivirate kukove kako bi se obruč držao oko struka. Da biste održali hula hoop u pokretu, potrebni su vam snažni mišići stomaka i dobra pokretljivost u kukovima. Naučiti koristiti hula hoop i redovno vježbati izvrstan je način jačanja trbušnih mišića i mišića kuka.

Osim corea, hula hoopom jačaju se i mišići u donjem dijelu tijela, uključujući vaše kvadricepse (prednji dio bedra), stražnju ložu (stražnji dio bedara), zadnjicu i listove. Ovi će se benefiti udvostručiti ako koristite hula hoop s opterećenjem.

Potaknite svoju djecu, supružnika, partnera i sve ostale koji žele imati koristi od ovog zabavnog oblika fitnessa da vam se pridruže. Možete čak se čak i takmičiti u tome tko najduže drži obruč oko struka.

(24sata)

Danas objavljeno

Riba, sir i crveno meso imaju veliki uticaj na okolinu

Vanja A

Recept za palačinke s tikvicama tako finim da ćete ih jesti za doručak, ručak i večeru

Vanja A

Skakavci mogu da namirišu rak u ranoj fazi

Vanja A

Ostavite komentar