Huawei već ima svoj OS, i neki uređaji ga koriste više od pola godine - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Huawei već ima svoj OS, i neki uređaji ga koriste više od pola godine

Nešto više od pola godine pre nego što je Huawei, ovih dana, najavio svoj oprativini sistem za buduće uređaje, pod imenom – Hongmeng, koji bi trebalo da zameni Android, isti proizvođač je svoj softver već “pustio u rad”…

Huawei je u dva navrata, u rasponu od pola godine, predstavio dva pametna telefona visoke klase. U senci glavnih zvezda jesenje londonske i prolećne pariske promocije modela Mate 20 i P30 serije ostao je pametni sat Huawei Watch GT.

A do to baš i ne bude tako u potpunosti, kineski proizvođač se potrudio da upravo njegovi glavni modeli telefona budu i glavni reklameri ovog veoma dopadljivog sata, budući da je uz njih satove kupcima ponudio kao poklon.

Od polovine prošlog oktobra, kada Huawei Watch GT ugledao svetlost dana, preko martovske “osvežene” verzije, sat je već stekao određenu popularnost, što se može zaključiti i po broju pregleda brojnih testova na popularnim YouTube tech kanalima.

I tu dolazimo do operativnog sistema. Umesto, iz sličnih konkurentskih “wearable” uređaja već pozantog – Google Wear OS-a, kineski proizviđač je kod nove generacije svojih satova impelementirao sopstveni Huawei LiteOS operativni sistem. To je za rezultat imalo značajno produženje vremena rada sata, čija baterija sada, sa jednim punjenjem, može da potraje i do dve nedelja.

Pre upuštanja u tehničke karakteristike, treba reći da je Huawei Watch GT već na prvi pogled veoma dopadljiv uređaj. To je sat klasičnog dizajna, čiji je hardver smešten u kućište od nerđajućeg čelika, dostupno u nekoliko boja, koji zahvaljujući izmenljivim narukvicama, korisniku omogućavaju više mogućih kombinacija izgleda.

Osnovni Huawei Watch GT, koji je jesenas predstavljen u dve varijante, Sport – u crnom kućištu, sa crnom silikonskom narukvicom i Classic – sa kućištem od poliranog čelika, sa narukvicom u kombinaciji silikona i braon veštačke kože, u martu ove godine je dopunjen još jednom Active verzijom.

Ovogodišnji model je po tehničkim karakteristikama identičan sa prošlogodišnjim, a razlikuje se samo po izmenama u dizajnu. Kućite Active verzije je mat sive boje i dolazi u kombinaciji sa zelenom ili narandžastom narukvicom. Kućište ima identičan prečnik od 46,5 i debljinu od 10,6 milimetara.

Huawei Watch GT ima i svoju Elegant verziju, sa manjim kućištem prečnika 42mm, kojim proizvođač očigledno cilja na žensku publiku.

Huawei Watch GT modeli opremljeni su okruglim AMOLED ekranom, prečnika 1,4 inča, rezolucije 454 x 454 piksela. Kod Elegant verzije ekran je prečnika 1,2 inča, sa rezolucijom od 390 x 390 piksela.

Sat napaja baterija kapaciteta 420 mAh, koja omogućava 14 dana korišćenja bez punjenja. To vreme je nešto kraće ukoliko je stalno uključen Always On Mode, dok aktiviranje GPS-a dužinu trajanja baterije skraćuje na samo 20 sati.

Za Watch GT se slobodno može reći da je pravi prijatelj svakog aktivnog rekreativca i profesionalnog sportiste, budući da nema te vrednosti koju bi neko od njih želeo da izmeri, a da on to ne može. Za to je, osim sata, zadužena i Huawei Health aplikacija, za Android i iOS.

Sat korisniku omogućava praćenje rezultata tokom bavljenja veoma širokim spektrom fizičkih aktivnosti, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru, kao što su trčanje, planinarenje, biciklizam, plivanje, triatlon.

Watch GT je opremljeni optičkim senzorom za prećenje rada srca, pa analizira pritisak i puls korisnika, na osnovu čega mu, potom, savetuje, da bi trebalo da pojača ili smanji intenzitet i tempo treninga.

Od ostalih “dodataka”, Watch GT ima akcelerometar, žiroskop, magnetometar, barometar, kompas, a njegov ekaran možda da posluži i kao, ne baš sasvim upotrebljiva, baterijska lampa.

Za razliku od nekih konkurentskih pametnih satova, sa Huaweijevog modela nije moguće odgovarati na poruke ili pozive, već samo dobijati notifikacije. Tekst dužih poruka nećete moći da vidite ceo, dok ćete pozive moći da odbacite ili prihvatite, ali ćete moći na njih morati da se javite telefonom, odnosno putem handsfree ili standardnih slušalica.

Watch GT pametni satovi mogu da se upare sa svakim telefonom koji koristi operativni sistem Android 4,4 ili noviji, kao i Appleov iOS 9 ili noviji.

Cena Huawei Watch GT satova, u zavisnosti od modela, kreće se između 200 i 250 evra.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Gejmer u penziji zbog povrede palca: Za šest godina zaradio skoro 400.000 dolara

D

Huawei Mate 40 Pro: Najmoćniji do sada

D

Na Chrome stiže olakšanje kad su lozinke u pitanju

Zeljka

Ostavite komentar