Huawei proizveo model Mate 30 u potpunosti bez dijelova američkih proizvođača - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Huawei proizveo model Mate 30 u potpunosti bez dijelova američkih proizvođača

Naime, analiza UBS-a i Fomalhaut Techno Solutions kaže da novoproizvedeni Huaweijev Mate 30 uopšte ne sadrži dijelove američkih proizvođača, piše Verge. Čini se da je Huawei pronašao neameričke dobavljače za nekoliko kritičnih komponenti. Na primjer, sada koristi audio pojačala iz holanskog NXP-a, a ne Cirrusa Logiaca, oslanjajući se u potpunosti…

Naime, analiza UBS-a i Fomalhaut Techno Solutions kaže da novoproizvedeni Huaweijev Mate 30 uopšte ne sadrži dijelove američkih proizvođača, piše Verge.

Čini se da je Huawei pronašao neameričke dobavljače za nekoliko kritičnih komponenti. Na primjer, sada koristi audio pojačala iz holanskog NXP-a, a ne Cirrusa Logiaca, oslanjajući se u potpunosti na svoju HiSilicon poluprovodničku diviziju za Wi-Fi i Bluetooth čipove, a ne Broadcom. Huawei je takođe brojne dijelove američkih proizvođača zamijenio japanskom i tajvanskom proizvodnjom.

Ipak, podsjećamo na izjavu potparola kineske kompanije: “Huawei ima jasnu sklonost da nastavi integrisati i kupovati komponente od američkih partnera. Ako se to dokaže nemogućim zbog odluke američke vlade, nećemo imati drugog izbora osim da pronađemo alternativnu ponudu iz izvora koji nisu iz SAD-a”.

Huawei se do sada nije uspio u potpunosti osloboditi američkih dobavljača, iako mu je zabranjeno poslovati s većinom njih. Kompanija je navela da ima zalihe komponenti u iščekivanju sankcija, a u međuvremenu pokazalo se da su kineski uređaji i dalje zavisni o američkim dijelovima. Na primjer, Mate 30 Pro 5G i dalje koristi čipove kompanije Qualcomm i Texas Instruments.

Tehno analitičari ističu da je Huawei svejedno želio iskoristiti američe dijelove dok u potpunosti ne bude pod sankcijama, ali da je kompanija u potpunosti spremna za proizvodnju vrhunskih pametnih telefona bez američkih dobavljača. Međutim, ostaje otvoreno pitanje da li će se njihovi uređaji nastaviti kupovati izvan Kine.

Podsjećamo, Huawei Mate 30 predstavljen je krajem septembra ove godine.

Kineski tehno div kroz tri mjeseca više neće moći poslovati sa američkim kompanijama, dok je američkim telekom operaterima zabranjeno kupovati opremu od Huaweija. Svi problemi uslijedili su nakon tvrdnji SAD-a da bi Kinezi mogli koristiti Huawei za špijunažu, a zbog odnosa tehno kompanije s kineskom vladom.

Izvor: Klix

Danas objavljeno

WhatsApp postaje manje koristan ako ne prihvatite njegove nove uslove

V.R.

Navodni renderi Sharp Aquos R6 telefona sa Leica kamerama, procurili na internet

V.R.

Nakon 9 godina, Activision dobio tužbu oko patenata za 3D multiplayer igre

V.R.

Ostavite komentar