Huawei poručuje: Operativni sistem stiže do kraja godine - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Huawei poručuje: Operativni sistem stiže do kraja godine

Dva uticajna kineska informativna portala u utorak uveče su objavila vest da Huawei planira da lansira svoju alternativu operativnom sistemu Android ranije nego što se očekivalo…

Kineski IT gigant time izražava svoje protivljenje odluci Googlea da na sledećim generacijama njihovih pametnih telefona Android svede na osnovnu verziju zbog toga što je Huawei stavljen na američku “crnu listu”.

Izvršni direktor kineske komapnije Ričard Ju otkrio je da će Huawei OS, na kome se navodno radi još od 2012. godine, biti dizajniran za novu generaciju uređaja. Prema njegovim rečima, “alternativna” verzija operativnog sistema je još uvek u izradi i trebalo bi da bude dostupna u punom kapacitetu na jesen ove godine, odnosno najkasnije do narednog proleća.

On navodi da Huawei treba da smiri tržište i da uveri svoju korisničku bazu da mogu da nastave da veruju brendu.

Kineski list South China Morning Post je u utorak objavio vest u kojoj se navodi da Huaweijeva perspektiva baš i nije svetla, i da ta kompanija neće uspeti da zadrži svoju dominaciju na globalnom tržištu pametnih telefona.

“Ograničavanje poslovnih veza Googlea sa Huaweijem bi moglo da uništi potražnju za uređajima kineske kompanije u inostranstvu i da tržišnom lideru Samsungu da vetar u leđa u učvršćivanju svoje prednosti u polju Android uređaja”, naveo je taj list.

Ju navodi da je Huawei OS otvoren za mobilne telefone, računare, tablete, televizore, automobile i prenosne pametne uređaje i napominje da je, takođe, kompatibilan sa svim Android aplikacijama i svim drugim web aplikacijama.

U medijima je, međutim, došlo do suprotstavljanih izveštaja o tome koliko je novi operativni sistem održiv, uz implikaciju da taj potez više predstavlja upravljanje kriznom situacijom. Prema informacijama pojedinih medija, projekt Huawei OS je imao svoje uspone i padove, ali je i dalje daleko od puštanja u rad.

Postoje i određene nesigurnosti oko toga da li su komentari Ričarda Jua o kompatibilnosti aplikacija u potpunosti tačni, kao i da li će aplikacije morati da budu prilagođene novom sistemu.

“Ne mogu da verujem da su SAD ograničile Android za Huawei. To je potrošački proizvod koji nema veze sa pitanjima mrežne bezbednosti”, izjavio je ranije Ju.

Prema izveštajima iz prošle godine, kineski tehnološki gigant je počeo da radi na svom sopstvenom operativnim sistemu još 2012. godine, nakon što su SAD sprovele istragu usmerenu ka kompanijama Huawei i ZTE.

Izvor: B92, Forbes, Klix

Danas objavljeno

Prije više od pola vijeka predstavljen je HP-35, prvi napredni džepni digitron

Vanja A

Da li znate šta označava “i” u riječi iPhone? Odgovor je iznenađujući

Vanja A

Igra The Sims sada ima i transrodne likove – fanovi oduševljeni

Vanja A

Ostavite komentar