Huawei pokrenuo novu pravnu tužbu protiv Amerike: Ne postoje nikakve prijetnje - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Huawei pokrenuo novu pravnu tužbu protiv Amerike: Ne postoje nikakve prijetnje

Huawei je pokrenuo novu pravnu tužbu protiv Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog tvrdnji da kineski tehno gigant predstavlja bezbjednosni rizik.

Tužba dolazi nakon što je Federalna komisija za komunikacije SAD-a (FCC) zabranila američkim telekom operaterima da kupuju opremu od Huaweija novcem iz državnog fonda.

Nakon ponavljanja optužbi iz SAD-a da Kinezi koriste Huawei za špijunažu, a sve zbog odnosa s kineskom vladom, iz tehno kompanije čvrsto tvrde da ne postoje nikakve bezbjednosne prijetnje.

Huawei traži od američkog Apelacionog suda da poništi odluku kojom se mobilnim operaterima u ruralnim dijelovima Amerike zaustavlja korištenje novca iz vladinog fonda za pomoć u kupovini infrastrukturne opreme od kineske kompanije.

Govoreći na konferenciji za novinare u sjedištu Huaweija u Shenzhenu, glavni pravni direktor kompanije Song Liuping rekao je: “Američka vlada nikad nije predstavila stvarne dokaze koji bi pokazali da Huawei predstavlja prijetnju nacionalnoj bezbjednosti. To je zbog toga što ti dokazi ne postoje.”

Ovo je već drugi pravni postupak koji Huawei pokreće protiv politika administracije američkog lidera Donalda Trumpa.

Huawei je u maju pokrenuo sličnu pravnu akciju osporavajući odluku da se američkim državnim agencijama zabrani da kupuju njegovu opremu.

Podsjećmo, Huawei ima vodeću ulogu u proizvodnji i prodaji ključne tehnologije za 5G telekomunikacijsku infrastrukturu sljedeće generacije.

Izvor: Klix

Danas objavljeno

Ključni čovek Twittera podnio ostavku

Vanja A

Igraju “Squid Game” u stvarnom životu – s dvije bitne razlike

Vanja A

Patent Sony PlayStation Mobile Controller-a sugeriše u kom pravcu razmišlja kompanija

Vanja A

Ostavite komentar