Huawei danas predstavlja novog Android rivala P50: Evo šta nas očekuje - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Huawei danas predstavlja novog Android rivala P50: Evo šta nas očekuje

Kineski gigant Huawei predstavlja potpuno novog predstavnika svoje P serije, koji se očekuje da donese najbolje od kompanije na polju fotografije i videa, a onda i na drugim poljima, a predstaviće i svoju alternativu Androidu 12. Uoči događaja procureli su neki detalji.

Najnovije lansiranje uređaja kompanije Huawei usledilo je nešto više od godinu dana nakon prethodnog objavljivanja telefona Huawei P40 – i skoro dve godine otkako su SAD podigle trgovinsku zabranu, što je onemogućilo Huawei-ju da posluje sa svim američkim kompanijama. To je značilo da, iako telefoni kineske kompanije i dalje koriste verziju Androida, ona nije mogla da u svoje telefone uključi popularne aplikacije i usluge poput Gmail-a, Google mapa ili Google Play prodavnice.

Kao odgovor, američka i evropska prodaja su opale. Još 2020. godine, Huawei je bio rame uz rame sa Apple-om, Samsung-om i Xiaomi-jem, u pet najboljih proizvođača pametnih telefona. Međutim, u prva tri meseca ove godine, Huawei je pretrpeo dramatičan pad i pretekli su ga do juče relativno novi igrači na svetskom tržištu Oppo i Vivo.

Međutim, Huawei nije prihvatila zabranu sedeći skrštenih ruku

Kompanija je dve godine provela razvijajući sopstveni operativni sistem kako bi izbegao oslanjanje na Google-ov Android. Rival HarmoniOS je već najavljen za dva najnovija tableta kompanije u liniji MatePad. Međutim, jedna od najočekivanijih najava će upravo biti kako će izgledati na mobilnim uređajima.

Huawei-jeva web stranica ne otkriva mnogo detalja, iako se navodi da će “HarmonyOS otključati nove mogućnosti u komunikaciji na više uređaja, kao i da ćete uživati u inovativnim funkcijama i vrhunskim performansama, sa moćnim upravljanjem u domenu bezbednosti”.

IT magazin The Verge smatra da će kamere ponovo biti glavna prodajna tačka. Huawei-jevi telefoni su bili jedni od prvih koji su imali zum objektive i noćni režim. Da će kompanija nastaviti u tom maniru govori i potez CEO-a Huawei-ja Richard Yu-ja koji je na svojoj Weibo stranici objavio da će telefon označiti “novu eru mobilne fotografije”. Čini se da procurele fotografije prikazuju ogroman niz zadnjih kamera.

Poznati skoro svi detalji o mogućoj specifikaciji Huawei P50

Novinar Ishan Agarval, koji ima solidne rezultate kada su u pitanju nenajavljeni pametni telefoni, podelio je na Twiteru da je dobio sve detalje o specifikacijama Huawei P50.

Otkrio je da će novi vodeći telefon imati prednju kameru od 13 megapiksela i ukupno 167 megapiksela podijeljenih između četiri zadnje kamere. Dolaziće u modelima od 256 GB i 512 GB, sa 4.360 mAh, 66W žičnim, 50W bežičnim punjenjem i stereo zvučnicima. Međutim, Agarval tvrdi da telefon neće koristiti 5G povezivanje, što bi bio iznenađujući potez za kinesku firmu.

Ako su njegove činjenice tačne, Huawei P50 bi takođe mogao da koristi kameru Time of Flight. Ova napredna tehnologija se koristi da pomogne kamerama da odrede udaljenost između objekata – što je čini idealno opremljenom za aplikacije i igre proširene stvarnosti i virtuelne stvarnosti. Iako ove specifikacije zvuče obećavajuće nećemo biti sigurni do samog predstavljanja proizvoda večeras.

Danas objavljeno

Robot Sophia, prva Android građanka na svijetu, kaže da želi da ima bebu

Zeljka

HP je predstavio najnovije Spectre x360 2-in-1 laptopove

Vanja A

Apple je objavio iOS 15 i iPadOS 15

Vanja A

Ostavite komentar