Huawei će u aprilu ukloniti Android sa više miliona svojih telefona - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Huawei će u aprilu ukloniti Android sa više miliona svojih telefona

Od aprila, Huawei odbacuje Android sa svojih dolazećih telefona.

Ovo je kulminacija sankcija koje su kineskoj kompaniji nametnute od strane administracije SAD i koje su Huawei sprečile da sarađuje sa kompanijama iz Amerike, uključujući i Google.

Umesto Androida 11, novi Huawei uređaji će koristiti kompanijin sopstveni HarmonyOS softver. Vesti o ovom potezu su otkrivene tokom objave novog Mate X2 fleksibilnog telefona, koji je ozvaničen ranije ove nedelje. Huawei je tada istakao da, iako Mate X2 stiže sa Android platformom po objavi, korisnici će moći da se prebace na HarmonyOS, kada softver postane zvanično dostupan u aprilu.

Huawei već neko vreme nudi alternativu za Google servise, preko App Gallery koji je pandan Play Store-u. Ova prodavnica aplikacija je značajno napredovala od objave i sada nudi milione popularnih i zvaničnih aplikacija, uključujući TikTok, Snapchat i Amazon. Naravno, tu nema aplikacija kompanije Google, kao što su Gmail, Maps ili Docs, ali Huawei pokušava da ovaj problem reši objavom svojih verzija ovih aplikacija.

Ostaje da se vidi kako će HarmonyOS funkcionisati i da li može u potpunosti da se nadmeće sa Google ekosistemom. Moguće je da ćemo to videti već sa objavom Huawei P50 linije, koja se očekuje uskoro.

Izvor: Benchmar/Express

Danas objavljeno

Aplikacija korišćenjem vještačke inteligencije pretvara vaše fotografije u anime likove

Vanja A

Xiaomi 13 se pojavio na zvaničnim renderima; Poznat novi datum objave

Vanja A

Atari predstavlja neobjavljenu arkadnu igru koja je bila preteška za prosječnog igrača, te davne 1982. godine

Vanja A

Ostavite komentar