Huawei bi mogao da napravi problem njemačkoj auto-industriji - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Huawei bi mogao da napravi problem njemačkoj auto-industriji

Njemački proizvođači automobila bi mogli da se nađu u problemu zbog politike.

Naime, kineski ambasador u Berlinu je upozorio da bi nemačka auto-industrija mogla da snosi posledice ako Nemačka zabrani kompaniji Huawei da gradi svoju 5G mrežu u ovoj zemlji.

Huawei je već mesecima u centru pažnje zbog 5G mreže, još otkako su SAD na čelu sa predsednikom Donaldom Trampom otkrile bezbednosne rizike u opremi kineskog tehnološkog giganta.

Kao rezultat toga, Huaweijevi proizvodi će biti zabranjeni u SAD od 16. februara 2020.

U međuvremenu, nemačka kancelarka Angela Merkel je odbacila mogućnost zabrane Huaweiu da pravi 5G mrežu, ali vladajuća koalicija sada razmatra tu odluku, prenose kineski mediji.

“Ukoliko Nemačka odluči da ukloni Huawei sa svog tržišta, biće posledica. Kineska vlada neće to ignorisati. Da li bismo mogli reći da su nemački automobi nesigurni jer smo sposobni da pravimo svoje? Ne, to bi bio čist protekcionizam”, rekao je ambasador Ken Vu.

Neki, ipak, poput direktora berlinskog instituta za javnu politiku Torsten Bener vidi Vuovu izjavu kao “otvorenu pretnju” auto-industriji Nemačke.

Nemački proizvođači čine četvrtinu prodatih automobila u Kini, najvećem tržištu na svetu.

SAD pokušava da ubedi svoje saveznike da izbace Huawei kao 5G provajdera, tvrdeći da ova kompanija špijunira u ime vlade Kine, što ovaj tehnološki gigant demantuje.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Acura sprema još ekstremnije izdanje modela Integra

Vanja A

Švajcarska razmatra zabranu vožnje električnih automobila

Vanja A

“Odlazak Binota je Ferarijev izbor”

Vanja A

Ostavite komentar